Με τα λόγια του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη «σ' αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν' αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται», ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε το στίγμα της αλληλεγγύης στην πολιτική της περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια, μιλώντας κατά την τελετή ορκωμοσίας του ιδίου και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2024.
«Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη, δίπλα σε κάθε επαγγελματία, δίπλα σε κάθε επιχείρηση, με έργα, με δράσεις, με πράξεις» είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «όπως δεν αφήσαμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω μέσα στην κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα στην πορεία προόδου και ανάπτυξης που έχουμε βάλει την Κεντρική Μακεδονία».
Δείτε βίντε από την ομιλία του:
Ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τους τέσσερις άξονες της πολιτικής της περιφέρειας επισημαίνοντας ότι αυτή θα τρέξει πιο γρήγορα για τη Μακεδονία του 2030, μια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη Μακεδονία.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, επιδίωξή του είναι μια σύγχρονη Μακεδονία με έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, νέες επενδύσεις στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία, στις εξαγωγές, με νέα σχολεία και έργα αναβάθμισης σε όλα τα νοσοκομεία, το πόσιμο νερό, με δράσεις υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που, όπως είπε, θα μπει σε τροχιά υλοποίησης με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος εντός του 2024.
Παράλληλα σημείωσε ότι χτίζεται η έξυπνη Μακεδονία με νέες τεχνολογίες, ψηφιακές υπηρεσίες, κίνητρα έρευνας, χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων και προβολή των μακεδονικών προϊόντων. Οι προσπάθειες της περιφέρειας στον τομέα του πρασίνου θα περιλαμβάνουν νέα αντιπλημμυρικά έργα, περισσότερα πάρκα και χώρους πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα και επένδυση στην Κυκλική Οικονομία. Στον κοινωνικό τομέα προβλέπονται δράσεις για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, η λειτουργία 150 Κοινωνικών δομών, η διανομή τροφίμων σε απόρους και η μέριμνα για γυναίκες, έφηβους και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.