Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024

Ε Ελλάδα

Πότε περιμένουν οι σεισμολόγοι την επόμενη μεγάλη δόνηση – Η εκτίμηση του Γ. Παπαδόπουλου

Στο σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στις 20 Ιουνίου του 1978 στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο γνωστός σεισμολόγος σημειώνει πως η επαναληπτικότητα ενός τέτοιου φαινομένου, είναι περίπου 30-45 χρόνια.

«Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα;», διερωτάται.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

Σεισμός Θεσσαλονίκης, 20-6-1978. Πότε περιμένουμε τον επόμενο;

Γνωστός σεισμός μεγέθους 6,5. Kαι εμβληματικός, γιατί είναι ο πρώτος που έπληξε σύγχρονη ελληνική μεγαλούπολη. Εκτεταμένες βλάβες, ολικές καταρρεύσεις κτιρίων, πολλά θύματα, ανύπαρκτος μηχανισμός παροχής βοήθειας. Τότε μπήκαν και οι πρώτες βάσεις της σύγχρονης αντισεισμικής προστασίας στη χώρα.

Ο σεισμός έγινε μέσα σε γεωλογική ζώνη αποκαλούμενη «Σερβομακεδονική Μάζα». Στην ίδια ζώνη έγιναν οι ισχυροί και καταστροφικοί σεισμοί της Ασσήρου (1902), του Βαλάντοβο (1931) και της Ιερισσού (1932), της Θεσσαλονίκης (1978). Η επαναληπτικότητα είναι περίπου 30-45 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, μπορούμε να «δούμε» πότε θα έλθει ο επόμενος; Μια πρώτη προσέγγιση κάναμε με σχετική δημοσίευση το 1990 στο έγκυρο περιοδικό Tectonophysics σε συνεργασία με τους συναδέλφους Δρα Φ. Βοϊδομάτη και Δρα Σ. Παυλίδη. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα;

 
in.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα