Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022

Ε Ελλάδα

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών - Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Ανοίγει σήμερα, Τρίτη η πλατφόρμα στο gov.gr για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 135 έως 710 ευρώ και μπορούν να λάβουν τα νοικοκυριά για την αγορά νέου κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.

Η πλατφόρμα για την υποδοχή των αιτήσεων allazosyskevi.gov.gr, άνοιξε σήμερα και δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ δεν απαιτείται η κατάθεση δικαιολογητικών παρά μόνο οι κωδικοί του taxisnet και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 30% έως 50% με το υψηλότερο ποσοστό να δικαιούνται όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και το χαμηλότερο όσοι διαθέτουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.
Ξεφουσκώνουν οι κλάδοι που ανέδειξε η πανδημία

Μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, ενώ τα νοικοκυριά με την αντικατάσταση της παλιάς τους συσκευής μπορούν να έχουν ετήσιο όφελος στο λογαριασμό ρεύματος έως και 300 ευρώ.

Ο Γιάννης Τσακίρης είπε ότι το πρόγραμμα είναι ύψους 148 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους.

Οι προϋποθέσεις

Η Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα, η οποία θα ανοίξει από αύριο. Όσοι επιλεγούν για το πρόγραμμα θα αποκτήσουν ένα ψηφιακό κουπόνι, το οποίο στη συνέχεια θα υποβάλλουν στο κατάστημα για την αγορά φθηνότερης συσκευής. Η ίδια τόνισε ότι το ύψος επιδότησης κυμαίνεται από 135 έως και 710 ευρώ (αγορά κλιματιστικού 24.000 btu).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο θα γίνει συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των αιτούντων. Προτεραιότητα, με βάση συγκεκριμένη βαθμολογία, έχουν οι ευάλωτες οικογένειες, οι πολύτεκνες, όσες οικογένειες έχουν ΑΜΕΑ και οι μονογονεϊκές.

Για την απόκτηση νέας συσκευής θα πρέπει να υπάρχει εγκατεστημένη στην κατοικία η συσκευή που θα ανακυκλωθεί, ενώ δικαίωμα αίτησης έχουν και οι δύο σύζυγοι μίας οικογένειας αρκεί η κάθε μία να αφορά την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία, αντίστοιχα.

Η αίτηση μπορεί να αφορά μέχρι τρεις νέες συσκευές.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 209.000 MWh ετησίως, όσο δηλαδή καταναλώνει μία πόλη 100.000 κατοικιών. Το συνολικό οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε 40 εκ. ευρώ και η μείωση εκπομπών αέριων ρύπων είναι της τάξης των 125.000 τόνων.

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα