Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

Ε Ελλάδα

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη

Ο νέος ιδιοκτήτης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να καταβάλει συνολικό τίμημα 231 εκατομμυρίων ευρώ είναι η κοινοπραξία των εταιρειών Deutsche Invest Equity Partners, Belterra Investments του ομίλου Ιβαν Σαββίδη και Terminal Link. Ρώσικη, Γερμανική και Γαλλική σύμπραξη.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ η βελτιωτική δεσμευτική προσφορά που υπέβαλε το εν λόγω σχήμα προβλέπει την καταβολή τιμήματος 231.926.000 ευρώ, για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε ενώ η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από αυτή την προσφορά μια σειρά υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

 

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

 

Ο Ιβάν Σαββίδης εκτός από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης απέκτησε πρόσφατα τη Σουρωτή ΑΕ, όπου απέκτησε το 48,6%, του ανήκει η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ αφού τον Ιούλιο του 2013 απέκτησε το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της, τον Αύγουστο του 2012 αγόρασε τον ΠΑΟΚ με όλα του τα χρέη, για τον οποίο έχει σχέδια ανάπτυξης νέου γηπέδου και αθλητικού κέντρου, μίσθωσε το ξενοδοχείο Makedonia Palace με μακροχρόνια μίσθωση και το ανακαίνισε πλήρως σε μια ανακαίνιση που τελειώνει αυτές τις ημέρες, τα τρία γνωστά ακίνητα, πρώην ΝΑΤΟ στη Β. Όλγας, βίλα Ζαρντινίδη στο Ντεπό και Κόκκινο Σπίτι στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

 

Επίσης με προσφορά 14 εκατομμύριων ευρώ, απέκτησε δικαίωμα χρήσης της γης (για περίοδο 99 ετών) σε έκταση 322 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής όπου πρόκειται να προβεί σε τουριστικές επενδύσεις. Σε όσα του ανήκουν είναι και το περίφημο κτήμα Δέδα στους Ελαιώνες της Θεσσαλονίκης, ο παλιός χώρος του Ιππικού ομίλου που τελούνται κοινωνικά γεγονότα. Τέλος διαθέτει έκταση 500 στρεμμάτων στην περιοχή των Λουτρών της Θέρμης όπου πρόκειται να δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο. Αυτή την εποχή διαπραγματεύεται την απόκτηση ομίλου Media ενώ πήρε μέρος και στην πλειοδοσία για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών.

 

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε που το 1959 στο χωριό Σάντα της ”Μικρής Ελλάδας”, όπως λέγεται η περιοχή Τσάλκα στον Πόντο της Γεωργίας, εργάστηκε ως καπνεργάτης στην καπνοβιομηχανία ‘Ντονσκόι Ταμπάκ του Ροστόφ, όπου μετά τις ιδιωτικοποιήσεις που ακολούθησαν την πτώση του καθεστώτος έγινε πρόεδρος της και πρόεδρος της Ακροκόμ. Στο Ροστόφ διαθέτει εταιρίες αγροτικών προϊόντων, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής του περίφημου χαβιαριού Καζάχα.

 

Ακόμα η εταιρεία Atlantis-Pak μία εκ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών τεχνητών περιβλημάτων του κόσμου και είναι τώρα η εταιρεία-ηγέτης της βιομηχανίας συσκευασίας στη Ρωσία. Ό όμιλος εταιρειών Ταύρος που είναι ο μεγαλύτερος επεξεργαστής ωμού κρέατος στη νότια Ρωσία. Υπήρξε πρόεδρος της ομάδας της Ροστόφ και εκλεγμένος στο τοπικό κοινοβούλιο όπως και στη Δούμα με το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η περιουσία του βρίσκεται συχνά στη λίστα Forbes ανάμεσα στους πλουσιότερους Ρώσους επιχειρηματίες.

Πηγή: parallaximag.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα