Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι

 Άρθρο του Μαιευτήρα -Χειρούργου Γυναικολόγου MD, Κοσμά Γ. Δούκα

 

Είναι συχνό φαινόμενο ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των γυναικών να διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 

Από την άλλη είναι γνωστό ότι η κολύμβηση είναι η καλύτερη γυμναστική διότι το σώμα γυμνάζεται χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις και εκμηδενίζεται ο κίνδυνος τραυματισμών. Λογικό λοιπόν είναι το μπάνιο να επιτρέπεται και να προσφέρει στην εγκυμονούσα μείωση  του σωματικού της βάρους, περιορισμό των οιδημάτων(πρησμένα πόδια) και μικρότερη εμφάνιση οσφυαλγίας.

 

Φυσικά η μέλλουσα μητέρα πρέπει να έχει υπόψη της κάποιες κατάλληλες συμβουλές, ώστε να αποφεύγονται τυχόν προβλήματα.

 

Μια βασική αρχή των διακοπών είναι η κυοφορούσα να είναι σε προορισμό με γρήγορη πρόσβαση σε Μαιευτήριο ή Νοσοκομείο.

 

Όσον άφορα τα καλοκαιρινά μπάνια πρέπει να γνωρίζει τους κίνδυνους που κρύβονται ανάλογα με την ηλικία κύησης. Στο α’ τρίμηνο της κύησης, εάν δεν υπάρχει μαιευτικό πρόβλημα μπορεί να ασκεί όλους τους τύπους κολύμβησης που γνωρίζει στο β’ και γ’ τρίμηνο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Σωστό είναι να ρωτήσει το γιατρό της για τις ασκήσεις και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αναπνοή και στην χαλάρωση των μυών.

 

Να αποφεύγει το παγωμένο νερό, το οποίο προκαλεί συστολές στην μήτρα(συσπάσεις)και να αποφεύγει τα κύματα διότι μπορεί να πέσει και να χτυπήσει. Απαγορεύεται να κάνει μακροβούτια γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος ή ακόμα και ταχυκαρδίας.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι μολύνσεις. Κατά τη διάρκεια της κύησης, ιδίως αν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, μειώνεται ο αμυντικός αντιμικροβιακός μηχανισμός του κόλπου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονών. Ορισμένοι μικροοργανισμοί όπως Gardnerella Vaginalis και οι μύκητες προκαλούν λοίμωξη στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, άλλοι δε, όπως μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα και τα χλαμύδια, μπορεί να μολύνουν τον εμβρυακό σάκο και να προκαλέσουν αποβολή, πρόωρη ρήξη ή και πρόωρο τοκετό.

 

Προτιμάμε τις παράλιες από τις πισίνες, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά ως προς την απολύμανση αυτών. Περάσαμε από το χλώριο στη χρήση όζοντος ή στην οξυγόνωση μέσω ηλεκτρονικής οξείδωσης, μέθοδοι πιο φιλικές στο περιβάλλον και προς εμάς. Όσον άφορα τις παραλίες, οι “γαλάζιες σημαίες” θα μας βοηθήσουν στο να διαλέξουμε την κατάλληλη.

 

Επίσης, οι κυοφορούσες πρέπει να αλλάζουν μαγιό μετά το μπάνιο, να αποφεύγουν την υπερβολική υγρασία στη γεννητική περιοχή και να χρησιμοποιούν βαμβακερά εσώρουχα. 

 

Η έγκυος γυναίκα οφείλει να εξασφαλίζει την υγιεινή στην παραλία προσέχοντας τις ξαπλώστρες και την πετσέτα της. Αν διαπιστώσει κνησμό, δύσοσμη κολπική έκκριση, αίσθημα καύσου, συχνοουρία, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον ιατρό της, ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

 

Άλλο θέμα, είναι η έκθεση στον ήλιο. Η σωστή συμπεριφορά προϋποθέτει την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις πιο ζέστες ώρες (11.00-17.00)και η χρήση αντηλιακού προσώπου. Η χρήση αντηλιακού προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά γίνεται απορρόφηση από το δέρμα. Οπότε η έγκυος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στον τύπο του αντηλιακού που θα χρησιμοποιήσει, δηλαδή να έχει μεγάλο δείκτη προστασία με τις λιγότερες χημικές ουσίες. Επίσης, πρέπει να γνωρίζει ότι η ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με την αύξηση μελανίνης ευνοεί την εμφάνιση των πανάδων.

 

Το καλοκαίρι είναι μια από τις ομορφότερες περιόδου του χρόνου,το ίδιο και η εγκυμοσύνη. Δυο σε ένα λοιπόν,  ας τα χαρούμε και τα δυο με την ανάλογη προσοχή σε αυτά που ειπωθήκαν παραπάνω.

 

ΚΟΣΜΑΣ Γ. ΔΟΥΚΑΣ
Μαιευτήρας -χειρουργός γυναικολόγος 

Νικήτη Χαλκιδικής
23750 81032
6955 090920

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα