Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου

Άρθρο του Δημήτρη Ευαγγελινού, Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου MD-PhD Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου (Δ.Π.Θ)



 Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το σύνολο του πληθυσμού με βάση την ηλικία, για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, μεγάλο βάρος θα δοθεί στις νόσους που επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας σε ημέρες νοσηλείας, ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι αφενός η προαγωγή της υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφετέρου η αποτύπωση του επιπολασμού για τις παραπάνω παθήσεις. Έτσι οι πολίτες θα λαμβάνουν προσωποποιημένη ενημέρωση, μέσω γραπτού μηνύματος ή e-mail για την υπενθύμιση του προληπτικού ελέγχου.

 

Ένα μέτρο  σταθμός για την πρόληψη.  Σε χώρες όπου εφαρμόζεται ο πληθυσμιακός έλεγχος μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, όπως η Αγγλία και οι σκανδιναβικές χώρες, η πρόληψη αγγίζει το 90% του πληθυσμού. Στην χώρα μας το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 25%.


Το συγκεκριμενο πρόγραμμά ήταν μια πρόταση, δική μου και τις δημοτικής  παράταξης  "Κίνηση Ενεργών Πολιτών", με αρχηγό τον φίλο κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο, σε ένα από τα Δημοτικά συμβούλια το 2011!

Ο τότε Δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος   και τότε   υπουργός κ.Κ. Ι.Δριβελεγκας στήριξαν την πρόταση, πραγματοποιώντας εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο, με συμμετοχή παραγόντων του υπουργείου υγείας.


Πρόταση μας  ήταν να γίνει ένα ψηφιακό αρχείο καταγραφής του πληθυσμού στο Δήμο μας ετσι ώστε να εφαρμοσθεί πιλοτικά το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου μέσω προσωπικών  μηνυμάτων, αρχής γενομένης από τον Δήμο Πολυγύρου.
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες όλων δεν το καταφέραμε. Μακάρι να υλοποιηθεί τώρα.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα