Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κυριακή Μάλαμα: Το περιβάλλον της Χαλκιδικής, το πολυτιμότερο αγαθό μας

Άρθρο της Κυριακής Μάλαμα - Υποψήφια Βουλευτής Χαλκιδικής. ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

 

Αν αναρωτηθεί κανείς  τι είναι αυτό που κάνει τη Χαλκιδική ξεχωριστή, έναν πανέμορφο τόπο απ` άκρη σε άκρη, με πλούσιους φυσικούς πόρους και οικονομική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, η απάντηση είναι εύκολη. Το περιβάλλον της.

Τα βουνά της και η θάλασσα που ενώνονται πολλές φορές με πυκνά δάση, το κλίμα της, όλες οι εικόνες που αποτυπώνει κάθε επισκέπτης της περιοχής και που του μένουν ανεξίτηλες.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο στην αγωνία μας για την ανάπτυξη του τόπου, η αλήθεια είναι πως δεν σκεφτήκαμε στον βαθμό που θα έπρεπε, την προστασία της φύσης. Ανταγωνιστική  δόμηση, υπερκατανάλωση νερού, ρύπανση, ελλείψεις βιολογικών καθαρισμών, ξεπερασμένες πρακτικές καλλιέργειας, είναι μόνο μερικά από όσα θα έπρεπε να βελτιώσουμε.

Η οικονομία μας πλέον και οι δραστηριότητες μας, είναι ανάγκη να στοχεύουν παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία δηλαδή όλων εκείνων των πραγμάτων πάνω στα οποία επενδύουμε για να έχουμε μέλλον στον τόπο μας και εμείς και τα παιδιά μας.

Όλοι μας πρέπει να πιέζουμε και τους τοπικούς δήμους και την Περιφέρεια και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα διασφαλίζουν πως το οικολογικό αποτύπωμα των όσων κάνουμε, θα είναι το μικρότερο δυνατόν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα «εργαλεία» που προσφέρει η Κυκλική  Οικονομία. Αντί να είμαστε στη λογική «λήψη – κατασκευή – χρήση – απόρριψη», να κάνουμε στροφή σε ένα άλλο μοντέλο που λέει  «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακύκλωση, ανάκτηση».

Τα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν πάντοτε πρόνοιες για τη διαφύλαξη αυτού του πλούτου μας και τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της ήπιας μορφής ανάπτυξης και της αρμονικής συνύπαρξης του πρωτογενή, με τους άλλους τομείς παραγωγής.

Η τεχνολογία και η πρόοδος της επιστήμης, μας δίνουν «εργαλεία» και οι πόροι από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε μας δίνουν τη  δυνατότητα.

Με θέληση, αποφασιστικότητα και συνεργασία, μπορούμε να τα καταφέρουμε.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα