Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024

Μάρτιος, μήνας Γαλλοφωνίας!

Τι είναι η Γαλλοφωνία και γιατί την γιορτάζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο;

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970 στο Παρίσι. Το σύνθημά του είναι: égalité, complémentarité, solidarité (ισότητα, αλληλοσυμπλήρωση, αλληλεγγύη), αξίες που αντιπροσωπεύει και προωθεί παγκόσμια μεταξύ των πολιτών και των κρατών! 

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας - στον οποίο η Ελλάδα προσχώρησε το 2006 επισφραγίζοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Γαλλία - αποτελείται από 80 κράτη, τα οποία μιλούν τη γαλλική γλώσσα ως μητρική, δεύτερη ή ξένη. 

 

Η χώρα μας κατέχει προνομιακή θέση σε ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας με την Γαλλία: στον επιχειρηματικό τομέα, στον τραπεζικό και ιατρικό τομέα, στις κατασκευές μεγάλων έργων, στην πληροφορική, στην υλοποίηση δορυφορικών προγραμμάτων, στον τομέα τροφίμων.

 

Η γαλλική γλώσσα, μαζί με την αγγλική, ομιλείται και στις πέντε ηπείρους, γεγονός που εξηγεί την δυναμική της και στην χώρα μας. Οι Έλληνες μαθητές επιλέγουν τα γαλλικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα, μετά τα αγγλικά, σε ποσοστό 48,5% (στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας). 

 

Η γαλλική γλώσσα κρίνεται η δεύτερη απαραίτητη γλώσσα, μετά τα αγγλικά, στην αγορά εργασίας, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», τον Νοέμβριο του 2014.

 

Επιπλέον, το 2017 έκλεισε με ρεκόρ γάλλων τουριστών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία: Το 2017 κλείνει με αύξηση 15% των αφίξεων σε σχέση με το 2016. Για πρώτη φορά ο αριθμός των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα αγγίζει τα 2 εκατομμύρια. Αύξηση 10% καταγράφεται ήδη στις προκρατήσεις για το 2018. Μετά από στοχευμένες συμφωνίες και προωθητικές ενέργειες του Υπουργείου Τουρισμού, το 2016 η Ελλάδα αναρριχήθηκε σε τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό των Γάλλων και το 2017 κατέχει τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις τους. Αύξηση παρατηρείται και στις προκρατήσεις για το 2018 σε ποσοστό 10% (στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού /ΕΟΤ). 

Μαρτυρίες από φορείς και ιδιώτες (επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού πιστοποιούν την μείωση των Άγγλων, Γερμανών, Ρώσων και την σταθερή αύξηση των Γάλλων και γαλλόφωνων επισκεπτών στη Βόρεια Ελλάδα.  Η Χαλκιδική αποτελεί, όλο και περισσότερο, έναν σταθερό προορισμό για εναλλακτικό τουρισμό, για γαστρονομικές δράσεις (Σιθωνία), για γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα (βόρεια Χαλκιδική), για αναψυχή. Στην Άθυτο (Βέλγοι, Γάλλοι), στην Κρυοπηγή (Γάλλοι), στο Παλιούρι (Γάλλοι), στην αγορά της Κασσάνδρειας (Γάλλοι), στο Ποσείδι (Γάλλοι), καθώς και στις γύρω περιοχές. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Δήμου Κασσάνδρας στις Βρυξέλλες για την προβολή του τοπικού τουρισμού, καθώς και την προβολή των τοπικών προϊόντων-αγαθών. 

 

Τέλος, τα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας, με τις ιδιαιτερότητές τους, μέσα από διάφορα προγράμματα εκδηλώσεων, γιορτάζουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα περίπου 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, που μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα, ως μητρική, δεύτερη ή ξένη, με μία κοινή πολιτιστική φιλοδοξία: την δημιουργία κρατών δικαίου και την ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα.

 

Επιμέλεια κειμένου: Αντώνης Χασάπης, Msc στις Πολιτισμικές Σπουδές, ΠΔΜ 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα