Άρθρο του Δρ. Γεωργίου Κ. Ζάχου, τ. Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τ. Γεν. Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Η σκέψη του Σταγειρίτη Φιλοσόφου Αριστοτέλη τον ανέδειξε ως έναν εκ των μεγαλύτερων φιλοσόφων του κόσμου καθώς για αιώνες επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει την παγκόσμια διανόηση.
Η ανασκαφές που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων έξω από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ανάδειξαν ένα τοπόσημο παγκόσμιας ακτινοβολίας καθώς ο Αριστοτέλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την γενέτειρά του, τα Αρχαία Στάγειρα. ( εδώ)
Δεκάδες εφημερίδες και ιστοσελίδες διεθνώς αναφέρθηκαν στις ανασκαφές που έγιναν και παρουσίασαν τον Αρχαιολογικό Χώρο των Αρχαίων Σταγείρων. Βλέπε για παράδειγμα το δημοσίευμα του Guardian μιας από τις εγκυρότερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. (εδώ).
Η προβολή των Αρχαίων Σταγείρων και η προσεκτική και καλαίσθητη οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου – παρά το γεγονός ότι οι ανασκαφή δεν ολοκληρώθηκε ακόμη - προκάλεσαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που οργάνωσε σχετικές επιστημονικές συναντήσεις σε αυτόν και την επίσκεψη χιλιάδων ατόμων.
Ήδη τα Αρχαία Στάγειρα έγιναν ένας από τους διεθνώς προβαλλόμενους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος και συμβάλουν στην τουριστική αναβάθμιση τόσο της Ολυμπιάδας που γειτνιάζουν με αυτά όσο και της Χαλκιδικής.
Για την οργανωμένη αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου από την επιστημονική - και όχι μόνο - κοινότητα αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία στην Ολυμπιάδα, κτιριακής υποδομής και τη λειτουργία υπηρεσίας του Δήμου Αριστοτέλη που θα προβάλει και θα συντονίζει την πραγματοποίηση επιστημονικών συναντήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θερινών σχολείων κ.α. Στις πρωτοβουλίες αυτές πρωτοστάτησε το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (εδώ) και ο Δήμος Αριστοτέλη.
Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών αυτών ήταν η υπογραφή, το 2018, Σύμφωνου Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Αριστοτέλη για τη δημιουργία του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης» (εδώ). Το σχέδιο έτυχε της υποστήριξης του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ( εδώ) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνέπραξε για τη δημιουργία του Κέντρου (εδώ).
Η Μεταλλευτική Εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεσμεύτηκε επίσης να το στηρίξει στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωνικής ευθύνης που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει στην σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο ( εδώ)
Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή του αρχικού συμφώνου έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό έργο της Χαλκιδικής.
Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να δραστηριοποιηθούν με πράξεις όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του Δήμου Αριστοτέλη καθώς και οι υποψήφιοι της Περιφερειακής Ενότητας της Χαλκιδικής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το έργο πρέπει να τύχει της υποστήριξης όλης της Χαλκιδικής!
Είναι καιρός τα λόγια να γίνουν πράξη!!
Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος