Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

«Φωνές της Ιερισσού»: Παρουσίαση του διπλού CD του Τμήματος Μουσικών Σπουδών - Α.Π.Θ

Η βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών έχοντας στη συλλογή της περισσότερες από 300 ανέκδοτες ηχογραφήσεις τραγουδιών από την Ιερισσό της Χαλκιδικής, στο Αρχείο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής «Δημήτρης Θέμελης», έχει προχωρήσει σε δράσεις με στόχο την ανάδειξη του υπάρχοντος μουσικού υλικού.

 

Ξεκίνησε με την ψηφιοποίηση και ελεύθερη διάθεση του μέσω του ψηφιακού αποθετηρίου της (https://sophia.mus.auth.gr), αλλά και προχώρησε στη συγκέντρωση νέου πρωτογενούς υλικού. Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκαν 30 τραγούδια από ηχογραφήσεις του Αρχείου, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην έκδοση του CD “Φωνές της Ιερισσού”. Το CD είναι αφιερωμένο σε πέντε πολύ σημαντικές, μα δυστυχώς άγνωστες, ερμηνεύτριες του παραδοσιακού μας τραγουδιού από μία ιδιαίτερη κοιτίδα της μουσικής μας παράδοσης, την Ιερισσό Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα αποτελεί αφιέρωμα στη μνήμη του σημαντικού μουσικολόγου και καθηγητή Δημήτρη Θέμελη.

 

Ο Δήμος Αριστοτέλη διοργανώνει το Σάββατο 31 Μαρτίου στην Ιερισσό, εκδήλωση για την παρουσίαση του CD με ομιλητές τον Άρη Μπαζμαδέλη, Μουσικό Βιβλιοθηκονόμο και διδάσκοντα του Τ.Μ.Σ. και την Αθηνά Κατσανεβάκη, Εθνομουσικολόγο, διδάσκουσα του Τ.Μ.Σ. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η ιστορική "Παραδοσιακή Χορωδία Ιερισσού".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα