Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024

Π Πολιτισμός

Το μέλωμα του Χριστού στην Αρναία -ΦΩΤΟ-

Παραμονή των Χριστουγέννων, στην Αρναία τηρήθηκε για μια ακόμα χρονιά το Έθιμο της κοπής του Χριστόψωμου και του Μελώματος του Χριστού, από την Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία.

Μπροστά από το Δημαρχείο, στην Πλατεία που ονομάζεται Χοροστάσι συνάχθηκε ο Αρνιώτικος Λαός και οι επισκέπτες που κατακλύζουν την πόλη, και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής και της Μικτής Χορωδίας Αρναίας, υπό τη διεύθυνση του μουσικού και πρωτοψάλτη κ. Βασιλείου Κοκκαλιάρη, έκοψαν το τεράστιο Χριστόψωμο, "Κ’στόπτα" ή του «Χριστού την πίτα», διαστάσεων 2 επί 2 μέτρων και βάρους 400 κιλών, παρασκεύασμα και προσφορά των Αρτοποιείων ΛΑΛΙΩΤΗ, οι δε μελισσοκόμοι της Αρναίας προσέφεραν το υπέροχο μέλι τους και καρύδια του τόπου σε όλους.


Το Χριστόψωμο το έφτιαχναν σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, την παραμονή των Χριστουγέννων. Μόλις έβγαινε από το φούρνο, οι νοικοκυρές το άλειφαν με λιωμένο μέλι ή ζαχαρόνερο, για να γλυκάνει το Χριστό!


Με οικοδεσπότη τον πρόεδρο της Πολιτιστικής κ. Χρήστο Ζυγούρη και παρόντες τους την αντιπεριφερειάρχη κα Αικατερίνη Ζωγράφου, τον δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τον τ. υπουργό και δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα, τον πρόεδρο της Αρναίας κ. Αγαπητό Κιάτο, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας κ. Αναστάσιο Καραπαντά, τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρναίας κ. Παντελή Αλβανό, τον πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Στέλιο Τζιτζιρίκα, την πρόεδρο της Β΄ βαθμίου Σχολικής Επιτροπής κα Ευγενία Γιαννούση κ.ά., ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. κ. Θεόκλητος ευλόγησε τον προσφερθέντα άρτο, απευθύνοντας μικρή προσλαλιά στο συγκεντρωμένο πλήθος, υπό τις υπέροχες φωνές τις Χορωδίας και τους ήχους της Φιλαρμονικής, οι οποίοι τραγουδούσαν, έψαλλαν και παιάνιζαν χριστουγεννιάτικες μελωδίες και το τροπάριο της Γεννήσεως του Κυρίου.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα