Μετά την γνωστοποίηση ότι εταιρία πρόκειται να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο στην περιοχή της Κουκουβίνας, μεταξύ Πολυγύρου και Ορμύλιας, οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι ποικίλες και έντονες. Η πρόθεση να επιτραπεί στην εταιρεία να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες έχει προκαλέσει θύελλα αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων, ενώ η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυξημένο ενδιαφέρον και ανησυχία.
Ο Δήμαρχος Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ, σε ανακοίνωση του, εξήγησε το ιστορικό της υπόθεσης και τη διαδικασία έγκρισης του έργου. «Η χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στη θέση Κουκουβίνα, χρονολογείται από το 2011 με έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας», σημείωσε ο Δήμαρχος, ενώ υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε ήδη αδειοδοτηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και μάλιστα χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τους πολίτες, την ώρα που οι νέες ανεμογεννήτριες ζητούν έγκριση για τη βελτιωμένη τεχνολογία τους.
Ο Δήμαρχος μάλιστα, αναφέρθηκε στις ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής, η οποία κάλεσε τόσο τα Τοπικά Συμβούλια Πολυγύρου και Ορμύλιας, όσο και τους κατοίκους των περιοχών για ενημέρωση και συζήτηση, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. «Ζήτησα να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες, κάτι που δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ενώ ο Δήμαρχος τονίζει την ανάγκη για διαφάνεια και επικοινωνία, οι αντιδράσεις από τους κατοίκους είναι ποικίλες. Από τη μια πλευρά, οι υποστηρικτές του αιολικού πάρκου επισημαίνουν τα οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία και θα μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα της περιοχής. Επιπλέον, τονίζουν ότι η τεχνολογία των ανεμογεννητριών έχει προοδεύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάτοικοι που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες της κατασκευής των ανεμογεννητριών στην τοπική πανίδα και χλωρίδα, καθώς και για την ενδεχόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Ορισμένοι θεωρούν ότι η δημιουργία του πάρκου θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής και θα επηρεάσει αρνητικά τη φυσική ομορφιά του τοπίου, ενώ υπάρχουν και αντιρρήσεις σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Η ένταση των αντιδράσεων φαίνεται να κορυφώνεται καθώς, παρά τη διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι είναι «δίπλα σε κάθε συνδημότη», οι κάτοικοι εξακολουθούν να νιώθουν ότι δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις επιπτώσεις του έργου στην καθημερινότητά τους.
Στο μεταξύ, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο επί της ΜΠΕ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Ορμύλια την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 και ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ορμύλιας, όπου θα συμμετέχουν και στελέχη της εταιρείας. `
Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και αναμένονται νέες εξελίξεις. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η τοπική κοινωνία θα καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αναγκαία προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασία των συμφερόντων των πολιτών. Το μέλλον της Ορμύλιας και της ευρύτερης περιοχής εξαρτάται από τη συνεννόηση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και αειφόρος ανάπτυξη για όλους.
Η δημοσίευση του Δημάρχου Πολυγύρου
"Αγαπητοί/ες συμπολίτες/σες
Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες την αναστάτωση που κάποιοι θέλησαν να δημιουργήσουν σχετικά με την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου στη θέση «Κουκουβίνα», μεταξύ Δ.Κ. Πολυγύρου και Δ.Κ. Ορμύλιας.
Με αφορμή λοιπόν την παραφιλολογία που υπάρχει σχετικά με τη θέση της Διοίκησης, θα ήθελα να κάνω γνωστά ορισμένα γεγονότα.
Η χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό στη θέση Κουκουβίνα, χρονολογείται από το 2011 με την υπ’ αρ. 614/2011 έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Ενώ η προηγούμενη Δημοτική αρχή απέφυγε σκοπίμως και εν αγνοία των πολιτών να γνωμοδοτήσει, όταν της ζητήθηκε, το συγκεκριμένο Αιολικό Πάρκο αδειοδοτήθηκε με την υπ΄αριθ. 95172/01-06-2021 (ΑΔΑ: ΩΝ0ΧΟΡ1Υ-Φ01) Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και είναι απορίας άξιο, πώς δεν υπήρξε καμία αντίδραση τότε! Ούτε το 2011, όταν δινόταν από τη ΡΑΕ άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στις θέσεις Τουρλάκι, Λυχνάδες και Άγκανος. Για την τελευταία μάλιστα (Αιολικό Πάρκο στη θέση «ΑΓΚΑΝΟΣ»), υπήρξαν το 2014 ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ αποφάσεις τόσο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (ΑΔΑ:Ω88ΑΩΞΜ-ΓΛΜ), όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ:64ΘΓΩΞΜ-ΥΨΡ). Κι εδώ αξίζει να αναζητήσετε τις αποφάσεις αυτές, για τις οποίες δεν είμαι καθόλου βέβαιος, κατά πόσο είχε ενημερωθεί η τοπική κοινωνία!
Ερχόμενοι στο σήμερα και σε ότι αφορά στη δημιουργία του Αιολικού Πάρκου στη θέση «Κουκουβίνα», κληθήκαμε με το υπ΄ αριθμ. 139108(150) 21-2-2025 έγγραφο του Περιφερειακού Συμβουλίου, να γνωμοδοτήσουμε επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς από τις 13 ανεμογεννήτριες που είχαν αδειοδοτηθεί το 2021 (εκ των οποίων 8 στην Κουκουβίνα), λόγω βελτίωσης της τεχνολογίας ζητείται η έγκριση για την κατασκευή 9 ανεμογεννητριών (εκ των οποίων 5 στην Κουκουβίνα).
Η σημερινή Δημοτική Αρχή κάλεσε και τα δύο Τοπικά Συμβούλια, Πολυγύρου και Ορμύλιας, για ενημέρωση, σε συνάντηση που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες. Στην ίδια συνάντηση, με δική μου παραίνεση ζητήθηκε και η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, κάτι που δεν έγινε ΠΟΤΕ στο παρελθόν.
Αντιλαμβανόμενοι την αγωνία των τοπικών κοινωνιών και πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, από το Δημοτικό Συμβούλιο επί της ΜΠΕ, να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση σε όλους τους κατοίκους, τόσο της Ορμύλιας όσο και του Πολυγύρου, με πρώτη συνάντηση στην Ορμύλια την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025 και ώρα 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ορμύλιας. `
Οι Δημοκρατικές διαδικασίες είναι η βάση λειτουργίας της σημερινής Διοίκησης, η οποία ουδέποτε έκλεισε συμφωνίες εν κρυπτώ!
Θέλω να κάνω σαφές, ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή εκλέχθηκε από τους πολίτες του Δήμου Πολυγύρου, για να οδηγήσει τον τόπο στην ανάπτυξη και όχι για να εξυπηρετήσει προσωπικά συμφέροντα ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Με δημοκρατικές διαδικασίες θα φέρουμε το θέμα στο αρμόδιο γνωμοδοτικό και θεσμικό όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, αφουγκραζόμενοι τις αγωνίες των κατοίκων, δίπλα στην κοινωνία και διασφαλίζοντας την ενημέρωση και την κοινωνική συνοχή.
Σας διαβεβαιώνω ότι εγώ, ως Γιώργος Εμμανουήλ και ως Δήμαρχος, ήμουν και είμαι δίπλα σε κάθε συνδημότη και συνδημότισσα από την αρχή μέχρι σήμερα. Είμαι εδώ για να ακούω τις ανάγκες και τους προβληματισμούς όλων.
Στόχος μου είναι να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που ενισχύει τη συνοχή, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής μας."
πηγή φωτογραφίας: ormylia.blog