Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Χαλκιδική πρωταγωνίστρια στην πώληση εξοχικής κατοικίας

Τους ξένους επενδυτές «μαγνητίζει» διαρκώς η Χαλκιδική με την αγορά εξοχικών κατοικιών να σημειώνει επιδόσεις πρωταθλητισμού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας και το ενδιαφέρον από εξωτερικό να αυξάνεται ραγδαία, επιβεβαιώνοντας τη φράση ότι «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πλατφόρμας του Spitogatou (ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα) που παρουσιάστηκαν από τον Ιδρυτή και Διευθύνων Σύμβουλο του ομίλου κ. Δημήτρη Μελαχροινό στο πλαίσιο του 24ου Συνεδρίου Prodexpo, το 20% των ακινήτων στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξοχικές κατοικίες με τη ζήτηση να προέρχεται κατά 85% από το εσωτερικό και κατά 15% από το εξωτερικό.

Η πλειοψηφία μάλιστα των ξένων ενδιαφερόμενων έρχεται από τη Γερμανία ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι επενδυτές από Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία και Σερβία.
Οι τιμές εξοχικής κατοικίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του Spitogatou που αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών, οι τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στη χώρα μας αυξήθηκαν φέτος κατά 4,7%, οι αναζητήσεις για αγορά από το εξωτερικό κατά 15% και οι εγχώριες αναζητήσεις κατά 20%.

Αναφορικά με τις ενοικιάσεις κατοικιών που προορίζονται για διακοπές, το κόστος κατέγραψε 3% άνοδο με τους ενδιαφερόμενους να στρέφονται περισσότερο στις μονοκατοικίες παρά στις βίλες που εμφάνισαν πτώση. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό παράλληλα για ενοικίαση σημείωσε 5% αύξηση τη φετινή χρονιά ενώ η εγχώρια αγορά 2%.

Η Χαλκιδική «κερδίζει» τους ξένους

Ο νομός Χαλκιδικής, με βάση την έρευνα, αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των αναζητήσεων για εξοχική κατοικία από χρήστες που μένουν εκτός Ελλάδας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τουριστικές και μη περιοχές της χώρας. Στη συνέχεια, οι επενδυτές προτιμούν την Καβάλα και τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι προτιμήσεις της εγχώρια αγοράς

Στην κορυφή επίσης των αναζητήσεων των Ελλήνων χρηστών για εξοχική κατοικία στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται πρώτα τα προάστια Θεσσαλονίκης (Ασπροβάλτα, Περαία κτλ) και έπειτα η Χαλκιδική.

Μελετώντας ωστόσο ξεχωριστά την αγορά της Χαλκιδικής, διαπιστώνεται ότι το 57% που επενδύει στο συγκεκριμένο είδος κατοικίας αντιστοιχεί στην ελληνική αγορά ενώ το 43% στους ξένους επενδυτές.

Την εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα βασιστεί στην ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, με πολλές μεγάλες εταιρείες να επενδύουν ταχύτητα στην εν λόγω αγορά, εξέφρασε ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Revithis & Partners.

«Θα κερδηθεί το στοίχημα. Χρειάζεται η πολιτεία να προχωρήσει με ταχύτητα στην εκπόνηση των χωροταξικών, προκειμένου να δώσει ώθηση στην αγορά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεβύθης. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιβάλλει ξαφνικά αλλαγές στις φορολογία και την πολεοδομία, αλλά να ενημερώνει προγενέστερα τους επενδυτές και να ορίζει μια μεταβατική περίοδο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, που οδήγησε σε αναστολή οικοδομικών αδειών, οδηγώντας πίσω την κτηματαγορά.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα