Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Erasmus μετακίνηση στο El Rompido της Ισπανίας

Η μετακίνηση στο El Rompido της Ισπανίας, στην περιοχή Huelva, κατά το διάστημα από 29/05/23 έως 02/06/23 αποτέλεσε μέρος των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων του προγράμματος Erasmus+ KA220 με τίτλο “Shatter the grey!” και κωδικό 2022-1-EL01-KA220-SCH-000085994 στο οποίο συμμετέχει και συντονίζει το Δημοτικό Σχολείο Ορμύλιας για τα σχολικά έτη 2022-2024.


Ο τίτλος της διοργάνωσης-δραστηριότητας του εταιρικού σχολείου CEIP Virgen del Carmen στην Ισπανία ήταν: “Sun, wind, water: Huelva, resources that are a treasure” και είχε ως κύριο θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αφού στάλθηκαν οι απαιτούμενες προσκλήσεις από το σχολείο CEIP Virgen del Carmen, εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Βουλγαρίας συναντηθήκαν πρώτα διαδικτυακά και στη συνέχεια με φυσική παρουσία στην Ισπανία.


Την πρώτη μέρα, Δευτέρα 29 Μαΐου, οι φιλοξενούμενοι ήρθαν σε μία γνωριμία με τον Ανδαλουσιανό Πολιτισμό καθώς επισκέφτηκαν την όμορφη πόλη Σεβίλλη. Ξεναγήθηκαν στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στο κόσμο, ο οποίος είναι και ο τόπος ταφής του Χριστόφορου Κολόμβου. Ανέβηκαν και στο καμπαναριό με το όνομα Giralda των 104 μέτρων και ακόμα επισκέφτηκαν το βασιλικό παλάτι Ρεάλ Αλκάθαρ. Μετά το μεσημεριανό, και τη γευστική απόλαυση της ισπανικής κουζίνας, περπάτησαν στους δρόμους της Σεβίλλης, ήρθαν σε επαφή με την αρχιτεκτονική της πόλης καθώς και με τη χλωρίδα της περιοχής, θαύμασαν τη μοναδική πλατεία Plaza de España και απόλαυσαν ένα χαρακτηριστικό Flamengo σόου στην Casa de la Gitarra. Αργότερα, αναχώρησαν για το El Rompido, το χωριό όπου βρισκέται το σχολείο και το ξενοδοχείο όπου διέμειναν.


Την Τρίτη 30 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή των αποστολών όπου οι φιλοξενούμενοι, αφού δέχθηκαν θερμή υποδοχή με τραγούδια και χορούς, ξεναγήθηκαν στους χώρους των σχολείων και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Κατά τη διάρκεια διαλείμματος, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα γνωστά churros με λιωμένη σοκολάτα, ευγενική προσφορά των γονέων του σχολείου. Στη συνέχεια, ακολούθησαν εργαστήρια STEM σχετικά με τους ανεμόμυλους με το εργαλείο LEGOWEDO.2.0. ΟΙ μαθητές πέρασαν στον αύλειο χώρο του σχολείου όπου και αλληλεπίδρασαν με τα υπόλοιπα παιδιά, ενώ οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συνάντηση για το έργο Shatter the grey!. Οι υπεύθυνοι των τελικών προϊόντων του έργου αναφέρθηκαν σχετικά με την πρόοδο των εργασιών των εταίρων και διευκρινίστηκαν σημεία στα οποία υπήρχαν απορίες. Ακολούθησε συζήτηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και αναζητήθηκαν τρόποι επίλυσής τους.


Στον ίδιο χώρο ανταλλάχθηκαν δώρα μεταξύ του σχολείου υποδοχής και των συνεργαζόμενων εταίρων. Μετά το μεσημεριανό, ακολούθησε ξενάγηση στο χωριό El Rompido. Έγινε μια πρώτη γνωριμία με την ιστορία του χωριού και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.


Την Τετάρτη 31 Μαΐου, οι φιλοξενούμενοι μεταβαίνοντας με λεωφορείο στην περιοχή AYAMONTE, γνώρισαν από κοντά τους βάλτους της περιοχής, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Πορτογαλία. Εκεί ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των μύλων οι οποίοι λειτουργούσαν με την εκμετάλλευση της πλημμυρίδας καθώς και για τη χλωρίδα και πανίδα των βάλτων. Μέσα από περιβαλλοντικά παιχνίδια μέσα και έξω από το Eco-museum “El Pintado”, έμαθαν για την παραγωγή του αλευριού και του χειροποίητου ψωμιού και ενίσχυσαν τις γνώσεις τους σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Η ημέρα Πέμπτη 1 Ιουνίου είχε χωριστεί σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στην επίσκεψη της πόλης Huelva. Υπήρξε ξενάγηση στο στάδιο ποδοσφαίρου της πόλης και στη συνέχεια, επαφή με τη βρετανική κληρονομιά της Ουέλβα. Τέλος, χορηγήθηκε σε όλους Brunch Burger στην πλατεία PLAZA LAS MONJAS. Το δεύτερο μέρος, περιλάμβανε υδάτινες δραστηριότητες με κανό-καγιάκ στο Nuevo Portil και ακόμα, πλούσιο γεύμα με διαφορετικά είδη παέγιας που ετοιμάστηκε και προσφέρθηκε από τους γονείς του σχολείου στο ίδιο μέρος, στο beach bar.


Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν από ειδικό επιστήμονα στην περιοχή γύρω από το έλος του El Rompido και γνώρισαν στοιχεία σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε ένα εργαστήριο σχετικά με το ψηφιακό εργαλείο Canva, ενώ οι μαθητές οδηγήθηκαν στην παραλία του χωριού όπου έπαιξαν διάφορα ομαδικά παιχνίδια οργανωμένα από τους γυμναστές του σχολείου. Τέλος, πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια τελετή στο σχολείο με την παράδοση των πιστοποιητικών. Την ίδια μέρα, η ελληνική αποστολή αναχώρησε για τη Μάλαγα, όπου διέμεινε δύο ακόμα μέρες λόγω ακύρωσης της πτήσης επιστροφής του Σαββάτου. Έτσι, τους δόθηκ η ευκαιρία να γνωρίσουν και τον πολιτισμό της πόλης αυτής.


Το πρωί της Δευτέρας 5 Ιουνίου, η ελληνική αποστολή πήρε το δρόμο του γυρισμού γεμάτη με αξέχαστες νέες εμπειρίες και στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη για πάντα.
"Ευχαριστούμε πολύ το σχολείο CEIP Virgen del Carmen για την ενδιαφέρουσα οργάνωση της εβδομάδας επίσκεψης στην Ισπανία και ανυπομονούμε να ξανασυναντηθούμε σύντομα" ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος, Γιώτα Νικήτα.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα