Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εγκαθίδρυση της Χιλανδαρινής Επιστασίας στο Άγιον Όρος

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και αγιορειτική τάξη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτης 1/14 Ιουνίου 2023 στον πάνσεπτο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, η Εγκαθίδρυση της Χιλανδαρινής Επιστασίας με Πρωτεπιστάτη τον Γέροντα Στέφανο Χιλανδαρινό και Επιστάτες τους Γέροντα Παύλο Ξυροποταμινό, Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και Γέροντα Παΐσιο Γρηγοριάτη.

Παρουσία των αντιπροσώπων των είκοσι Μονών, του εκπροσώπου της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, Υπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφάνη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, Αθανάσιου Μαρτίνου, του υποδιοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, πραγματοποιήθηκε στο ναό του Πρωτάτου η καθιερωμένη τελετή της Εγκαθίδρυσης της νέας Επιστασίας.

Τη ράβδο του Πρώτου και τα διάσημα παρέδωσαν ο απερχόμενος Πρωτεπιστάτης Γέροντας Χριστόφορος Ιβηρίτης και οι συν αυτώ άλλοι τρεις Επιστάτες, στους αντιπροσώπους των Ιερών Μονών Μεγίστης Λαύρας, Μεγίστης Βατοπαιδίου, Ιβήρων και Χιλανδαρίου και αυτοί στο νέο Πρωτεπιστάτη, Γέροντα Στέφανο Χιλανδαρινό και στους Επιστάτες των Μονών Ξηροποτάμου, Αγίου Παύλου και Γρηγορίου, που πλαισιώνουν τη Χιλανδαρινή Επιστασία.

Μετά το πέρας της τελετής η νέα Ιερά Χιλανδαρινή Επιστασία με τους αντιπροσώπους των Ιερών Μονών και τους επίσημους κατευθύνθηκαν στο Συνοδικό της Ιεράς Επιστασίας όπου προσφέρθηκε το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα. Ακολούθησε η πρώτη Συνεδρίαση της Ιεράς Επιστασίας κατά την οποία μοιράστηκαν τα διακονήματα της Ιεράς Κοινότητος.

Σύμφωνα με τα θέσμια του Αγίου Όρους η Ιερά Επιστασία είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της Ιεράς Κοινότητας και ασκεί τα λεγόμενα δημαρχιακά καθήκοντα. Επίσης, είναι αυτή που έρχεται σε άμεση επαφή με τα όργανα του κράτους, τις υπηρεσίες του κράτους, ενώ καταρτίζει και την Ημερήσια Διάταξη κάθε σύναξης της Ιεράς Κοινότητος. Οι είκοσι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους διαιρούνται σε πέντε τετράδες, καθεμιά από τις οποίες ασκεί ανά πενταετία για ένα έτος (από 1 Ιουνίου έως 31 Μαΐου του επομένου) την Ιερά Επιστασία.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα