Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Π Πολιτισμός

Ο Επιτάφιος της Ουρανούπολης με χιλιάδες χάνδρες, πέρλες και λουλούδια

Στην Ουρανούπολη ο στολισμός του Επιταφίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή ολόκληρου του χωριού που δίνει μαθήματα έξοχης αισθητικής!

 

Για δεκατέσσερα συναπτά έτη οι Ουρανοπολίτισσες στολίζουν έναν μοναδικό Επιτάφιο με λουλούδια και πέρλες  πάνω σε υπέροχα βυζαντινά χρώματα και σχέδια από βιβλία του Αγίου Όρους. Φέτος ο Επιτάφιος της Ουρανούπολης θα αποτελέσει και πάλι πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών καθώς φτιάχτηκε με πάνω από 70.000 χάντρες και πέρλες και περίπου 20.000 χρυσάνθεμα - μινιατούρες.

Φέτος ξεκίνησαν μετά την Καθαρά Δευτέρα και αφού επιλέχθηκε το σχέδιο, πέρασε από το μικρό εργαστήρι όλο το χωριό για να βοηθήσει στο να περαστούν οι χιλιάδες πέρλες στις καρφίτσες. Κάθε χρόνο το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου στην Ουρανούπολη ξεκινά ένα μήνα νωρίτερα, όπου οι γυναίκες του χωριού διαλέγουν το σχέδιο, αποφασίζουν για τα χρώματα, παραγγέλνουν λουλούδια και πέρλες και ξεκινούν μικροί και μεγάλοι την προετοιμασία για τον στολισμό.

 

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια από 4 γυναίκες, οι οποίες με τη συναίνεση του ιερέα και τη βοήθεια κατοίκων της Ουρανούπολης στόλισαν έναν διαφορετικό επιτάφιο. Κάθε χρόνο το σχέδιο είναι διαφορετικό, εμπνευσμένο από βυζαντινά μοτίβα του Άγιου Όρος.

Τη Μ.Παρασκευή το βράδυ κάτοικοι και επισκέπτες της Ουρανούπολης συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του οικισμού, ενώ το Μεγάλο Σάββατο όλοι συγκεντρώνονται μπροστά από τον Πύργο του Προσφορίου στο λιμάνι για να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».

 

halkidikinews.gr

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα