Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Π Πολιτισμός

Ύμνους και Μοιρολόια της Μεγάλης Εβδομάδας έψαλλε η Χορωδία Πολυγύρου

Η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία Δήμου Πολυγύρου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις που συμμετείχε στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον Ευγνώμονα Ληστή με μοιρολόια και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, που διοργάνωσε η Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς  στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο, στην Καλαμαριά.

 

Όπως τόνισε η αφηγήτρια της βραδιάς, Φιλόλογος Μαρία Καραμπατάκη, «μέλημα των  διοργανωτών της εκδήλωσης είναι  να  παρουσιάσουν το Θείο  Δράμα  μέσα  από μοιρολόγια  και λαϊκούς θρησκευτικούς  ύμνους.Να  παρουσιάσουν την  οδύνη  και  την  πίστη  του  απλού  λαού στον Εσταυρωμένο μέσα  από τους  στίχους  που  μελοποίησε  η  λαϊκή  μούσα στο  διάβα  των  αιώνων. Στιχουργήματα κατά  το  ήθος  και  ύφος  των  κοσμικών  μοιρολογιών  επηρεασμένα  από  τις  ευαγγελικές  περικοπές  και  την  εκκλησιαστική υμνογραφία  με  τους  ιερούς  πόθους  και  τις  ελπίδες που επιβεβαιώνουν την  Αγία    πίστη    των  απλών  ανθρώπων».

 

Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές για το άριστο αποτέλεσμα με την απόδοση των κατανυκτικών τραγουδιών και ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως την παρουσιάστρια κ Καραμπατάκη για την γλαφυρή, εμπεριστατωμένη, και με επίκαιρη τοποθέτηση παρουσίασή της. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αρχιμ. Ειρηναίος Μιχαηλίδης Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Κασσανδρείας, ο Πρωτοπρ. Θεόδωρος Τσαμπατζίδης, Διευθυντής του Προκόπειου Πολυδύναμου Κέντρου, Ιερείς της Μητροπόλεως Καλαμαριάς και πολλοί φιλόμουσοι.

 

Τα μοιρολόια και τα κατανυκτικά τραγούδια συνόδευσε με το πλαγίαυλο του (νάϊ) ο Ιωάννης Καλαιτζίδης, συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στην ερμηνεία και εκτέλεση τους. Στο κατανυκτικό δρώμενο το ρόλο του Ευγνώμονος Ληστού υποδύθηκε ο Μιλτιάδης Μαρέττας και το ρόλο του Προφήτου Ηλία ο Δήμος Ταυλαρίδης. Ευχαριστίες προς το Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, απηύθυνε εκ μέρους όλης της Χορωδίας και των συντελεστών της εκδήλωσης, ο Χοράρχης Βασίλειος Χάδος, για την ευλογία να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο Προκόπειο Πολυδύναμο Εκκλησιαστικό Κέντρο.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα