Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Αναβίωσαν και φέτος οι αυγομαχίες στο Λάκκωμα -ΦΩΤΟ-

Με τη συμμετοχή 8 αυγομάχων, αναβίωσε και φέτος δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στο Λάκκωμα το τοπικό έθιμο των αυγομαχιών, το οποίο μετέφεραν στην περιοχή οι πρόσφυγες του Πόντου και συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας και οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν στις αυγομαχίες με 45 αβγά στο σύνολο, και νικητής αναδεικνύεται εκείνος αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά. Στους τρεις πρώτους νικητές, απονεμήθηκαν κύπελλα και στον πρώτο που θα του σπάσουν όλα τα αυγά δίνεται το "χρυσό τηγάνι" για να τα πάει για τηγάνισμα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά μετάλλια.

 

Οι διαγωνιζόμενοι αβγομάχοι, διαφόρων ηλικιών, προσήλθαν  λίγο πριν τις 11 το πρωί σήμερα και αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος των αυγών και με κλήρωση καθορίστηκαν οι θέσεις τους, οι αβγομαχίες ξεκίνησαν!

Η διαδικασία διήρκεσε έως τις 1.30 το μεσημέρι και το πρώτο κύπελλο κέρδισε ο Μιχάλης Γιαλετζάκης (το 2017 ήταν τέταρτος)  σε έναν ανεπανάληπτο τελικό με τον Σωτήρη Ράλλη που ήταν ντέρμπι με την αγωνία στο αποκορύφωμά της και με 359 σπασμένα αβγά!!! Τριταθλητής αναδείχθηκε η έκπληξη των φετινών αυγομαχιών ο Κούλης Σιδηρόπουλος (το 2017 είχε πάρει το τηγάνι) ενώ το χρυσό τηγάνι του 2018, απονεμήθηκε μέσα σε κλίμα γέλιου και πειραγμάτων, στον  Γιώργο Κουρατζίνο!

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΓΟΜΑΧΙΩΝ ΣΤΟ ΛΑΚΚΩΜΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 2018

1. ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΛΕΤΖΑΚΗΣ (Πρωταθλητής 2018)

2. ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΑΛΛΗΣ (Δευτεραθλητής 2018)

3. ΚΟΥΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (Τριταθλητής 2018)

4. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

5. ΘΩΜΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

6. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

7. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

8. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΑΤΖΙΝΟΣ (Χρυσό Τηγάνι 2018)

του Θωμά Ευθυμιάδη
φωτο: Φένια Χριστίδου

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα