Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Ουρανούπολη: Ένας Επιτάφιος με έμπνευση και μεράκι -ΦΩΤΟ-

Πάνω από 80.000 χάντρες και πέρλες και περίπου 20.000 χρυσάνθεμα - μινιατούρες χρειάστηκαν και φέτος για τον στολισμό του Επιταφίου της Ουρανούπολης, τον οποίο κάθε χρόνο φτιάχνουν με μεράκι οι γυναίκες του χωριού. 

 

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια από 4 γυναίκες, οι οποίες με τη συναίνεση του ιερέα και τη βοήθεια κατοίκων της Ουρανούπολης στόλισαν έναν διαφορετικό επιτάφιο. Κάθε χρόνο το σχέδιο είναι διαφορετικό, εμπνευσμένο από βυζαντινά μοτίβα του Άγιου Όρος.

Κάθε χρόνο το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου στην Ουρανούπολη ξεκινά ένα μήνα νωρίτερα, όπου οι γυναίκες του χωριού διαλέγουν το σχέδιο και ποιάνουν δουλειά στο σπίτι. 

 

Σήμερα το βράδυ κάτοικοι και επισκέπτες της Ουρανούπολης θα συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους του οικισμού, ενώ το Μεγάλο Σάββατο όλοι συγκεντρώνονται μπροστά από τον Πύργο του Προσφορίου στο λιμάνι για να ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».

φωτο:Μαρία Ρήγα


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα