Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στα Βράσταμα -ΦΩΤΟ-

Τα Βράσταμα (η Βραστά) είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Χαλκιδικής και ανήμερα του Ευαγγελισμού γιορτάζει το χωριό στον ομώνυμο Ιερό Ναό. 

 

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία με τη συμμετοχή όλων των πιστών του χωριού, ενώ την παραμονή μετά τον Εσπερινό έγινε περιφορά της Εικόνας του ΕΥαγγελισμού της Θεοτόκου στους δρόμους του χωριού. 

 

Ο ναός του Ευαγγελισμού κτίσθηκε το 1814, στην κορυφή χαμηλού και απομονωμένου λόφου, όπου διακρίνονται τα ίχνη αξιόλογης προϊστορικής εγκαταστάσεως.  Θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι από τον αρχικό ναό σώζονται μόνον οι τοιχοποιίες όπως και στους άλλους προεπαναστατικούς ναούς της Χαλκιδικής, διότι όλοι πυρπολήθηκαν κατά την καταστολή της Επανάστασης του 1821.

 

Οι βασικές ξυλοκατασκευές του ναού θα πρέπει να ανήκουν στις αρχές της δεκαετίας του 1830, εποχή κατά την οποία φαίνεται ότι επισκευάσθηκαν οι πυρπολημένοι ναοί της Χαλκιδικής. Σ’ αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι οι βασικές δεσποτικές εικόνες του τέμπλου είναι έργα του 1834 (Παντοκράτωρ, Οδηγήτρια, Ευαγγελισμός, Άγ. Γεώργιος, Άγ.Αθανάσιος).

halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα