Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Το "Γαϊτανάκι" αναβίωσε στην πλατεία της Συκιάς - ΦΩΤΟ-

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκαν στη Συκιά οι εκδηλώσεις της αποκριάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Τα Συκιωτάκια", υπο την αιγίδα του Δήμου Σιθωνίας.

Μουσικές και χρώματα γέμισαν την πλατεία του χωριού, ενώ οι χορευτικές ομάδες του Συλλόγου αναβίωσαν το γαϊτανάκι. 

Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς.  Ένας χορευτής κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Γύρω από το στύλο, οι χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις το γαϊτανάκι αποτελεί παραδοσιακή γιορτή αιώνων, διαφόρων αγροτικών κυρίως περιοχών, συμβολίζοντας το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας. Ίσως ο κυκλικός χορός να συμβολίζει τον κύκλο της ζωής , από την χαρά στην λύπη, από τον χειμώνα την άνοιξη, από την ζωή στο θάνατο και το αντίθετο.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα