Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Νικήτη: Επέτειος 150 ετών από την ανέγερση του Ναού του Αγ. Νικήτα -ΦΩΤΟ-

Η επέτειος των 150 χρόνων από την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικήτα (1867-2017) τιμήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του ΕΠΑΛ Νικήτης με ομιλίες και μουσική εκδήλωση. 

 

Η ανέγερση του Ναού αποφασίστηκε το 1867 να γίνει στη νότια άκρη της κορυφής ενός λόφου, 50 μέτρα νοτίως του παλαιού Ναού και του κοιμητηρίου, όταν Μητροπολίτης Κασσανδρείας ήταν ο Χρύσανθος ο Καισαρεύς. Το Μάρτιο του 1867 τελέσθηκε αγιασμός στα θεμέλια του Ναού του Αγίου Νικήτα. 

 

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Νικήτη γιορτάζει την επέτειο δείχνοντας την αγάπη της προς τον Άγιο Νικήτα, ο οποίος την σκέπει, την φρουρεί και την στηρίζει.

"Η μακροχρόνια διαδρομή του Ιερού Ναού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκκλησιαστική ζωή και πίστη των κατοίκων, την ιστορία του τόπου μας, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και την παράδοση της Νικήτης. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικήτα, αποτελεί σταθερό φάρο πίστης και πνευματικής προσφοράς για τον τόπο μας" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζίτζιος. 

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο δρ. αρχαιολόγος, Ιωακείμ Παπάγγελος αναφέρθηκε στα περί της ανεγέρσεως του Ναού το 1867. Ο φιλόλογος Δημήτρης Δημαράς περιέγραψε το Ναό του Αγ.Νικήτα όπως ήταν πριν από τον εμπρησμό της 22ας Οκτωβρίου του 1948 από τους αντάρτες. Τέλος ο φιλόλογος Ιωακείμ Κρικελίκος αναφέρθηκε σε ευτράπελα εν τω Ναώ συμβάντα!

"Το σύνηθες είναι, ο φερώνυμος Άγιος να δίνει το όνομά του στο χωριό. Στη Νικήτη συνέβη το αντίθετο: Το όνομα του χωριού ήταν η αφορμή για την επιλογή του προστάτη Αγίου" υπογράμμισε ο κ. Παπάγγελος. 

 

Ο Δήμος Σιθωνίας συμμετέχοντας στον εορτασμό της Νικήτης εξέδωσε βιβλίο, στο οποίο εμπεριέχει δύο μελέτες του αρχαιολόγου Ιωακείμ Παπάγγελου με θέμα: 1ον, το χρονικό της ανεγέρσεως του Ναού του Αγίου Νικήτα και 2ον, περί της ιδρύσεως της Νικήτης το 1300.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η μουσικοσυνθέτης και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια με μουσικές που ταξίδεψαν τους θεατές της εκδήλωσης. 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα