Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Π Πολιτισμός

Ψηφιακή αποτύπωση της Χαλκιδικής από την Προϊστορία έως τους Ιστορικούς Χρόνους

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους διοργανώνει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 18:00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακή αποτύπωση της Χαλκιδικής από την Προϊστορία
έως τους Ιστορικούς Χρόνους».


Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Μετακινήσεις πληθυσμών και υλικός πολιτισμός: Ψηφιακή αποτύπωση της Χαλκιδικής από την Προϊστορία έως τους Ιστορικούς Χρόνους» του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020, που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Η ολοκλήρωση του παραπάνω έργου αποτελεί σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών ψηφιακής πρόσβασης, ανάδειξης, προβολής και διαχείρισης του πλούσιου υλικού πολιτιστικού αποθέματος της Π.Ε. Χαλκιδικής προσδίδοντας σε αυτό προστιθέμενη αξία μέσω της ανάπτυξης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών, έτοιμων για χρήση από το κοινό.


Αρχικά, θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι εργασίες που προηγήθηκαν της δημιουργίας των ψηφιακών εφαρμογών, και συγκεκριμένα της συντήρησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης ενός μεγάλου συνόλου αρχαιολογικών αντικειμένων που προήλθαν
από την έρευνα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Π.Ε. Χαλκιδικής.


Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν οι επιμέρους διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές που σχεδιάστηκαν για την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, όπως ο ψηφιακός ξεναγός, ο διαδικτυακός κόμβος και το ψηφιακό αποθετήριο καταχώρησης τεκμηρίωσης αρχαιολογικών αντικειμένων.


Επίσης, θα παρουσιαστεί το νέο Ψηφιακό Κέντρο Πληροφόρησης της αρχαίας Ολύνθου (Ancient Olynthos Digital Information Center / AnODIC), οι πολυμεσικές εφαρμογές (οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, χαρτογραφικές προβολές, 3D εικονική έκθεση αντικειμένων, διαδραστικός χάρτης) του οποίου φιλοδοξούν να μετατρέψουν την επίσκεψη σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο, όπως αυτόν, σε μία βιωματική, πολυαισθητηριακή εμπειρία.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Ψηφιακή αποτύπωση της Χαλκιδικής από την Προϊστορία έως τους Ιστορικούς Χρόνους

18:00 - 18:30 Χαιρετισμοί

18:30 - 18:45 Γεώργιος Σκιαδαρέσης (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους)
«Οι ψηφιακές εφαρμογές ως μέσο προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Χαλκιδική»

18:45 - 19:00 Σταμάτης Χατζητουλούσης (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους)
«Πριν τις εφαρμογές: εργασίες καταγραφής και τεκμηρίωσης του αρχαιολογικού υλικού»

19:00 - 19:15 Δανάη Μαυρίδου (TETRAGON AE)
«Ο νέος διαδικτυακός τόπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους»

19:15 - 19:30 Έλλη Καρυάτη (TETRAGON AE)
«Ψηφιακές αφηγήσεις για τις αποικίες της Χαλκιδικής»

19:30 - 20:00 Δήμητρα Ακτσελή, Βαλεντίνη Αδάμου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους)
«Η αρχαία Όλυνθος ως παράδειγμα διαμόρφωσης ενός Ψηφιακού Κέντρου Πληροφόρησης»

20:00 - 20:15 Συζήτηση
20:15 Κέρασμα

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους «Μετακινήσεις πληθυσμών και υλικός πολιτισμός. Ψηφιακή αποτύπωση της Χαλκιδικής από την Προϊστορία έως τους Ιστορικούς Χρόνους», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (Κωδικός Έργου: ΟΠΣ 5076629).


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα