Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Η Ρωσία θέλει να στέλνει τρία ζευγάρια στη Σελήνη!

Τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες κλείστηκαν σήμερα σε μια ειδικά κατασκευασμένη κάψουλα στη Μόσχα, όπου θα παραμείνουν για 17 ημέρες, στο πλαίσιο ενός πειράματος εξομοίωσης μιας πτήσης προς τη Σελήνη.

 

Το πρόγραμμα SIRIUS (Επιστημονική Διεθνής Έρευνα σε Μοναδικό Χερσαίο Σταθμό) στο οποίο εντάσσεται το πείραμα αυτό διεξάγεται σε συνεργασία με τη NASA και θα διαρκέσει συνολικά πέντε χρόνια.

 

«Μέχρι πρόσφατα, στόχος ήταν η κατάκτηση του διαστήματος, τώρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε στο διάστημα για να το εξερευνήσουμε», εξήγησε ο Ολέγκ Ορλόφ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων της Μόσχας που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα. «Πρόκειται για μια μεθοδική δουλειά με στόχο να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα επέτρεπαν τη ζωή του ανθρώπου στο διάστημα», πρόσθεσε. 

 

Το πρώτο πείραμα διαρκεί 17 ημέρες: τόσο είναι ο χρόνος για να φτάσει ένα διαστημόπλοιο στη Σελήνη, να κάνει το γύρο της σε τροχιά και να επιστρέψει στη Γη. Στη συνέχεια, προγραμματίζονται πειράματα «απομόνωσης» 4, 8 και 12 μηνών, διευκρίνισε ο Ορλόφ. Το πρόγραμμα πήρε το όνομα SIRIUS από τον Σείριο, το πιο λαμπρό άστρο στον ουρανό που «συμβολίζει την επιθυμία μας να υπερβούμε τον ορίζοντα», υπογράμμισε.

 

Οι επιστήμονες θέλουν κατά κύριο λόγο να αναπτύξουν ένα σύστημα ιατρικής βοήθειας για τις διαπλανητικές πτήσεις μελετώντας ταυτόχρονα τις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις των αστροναυτών λόγω της απομόνωσής τους. «Ένα από τα κύρια προβλήματα των γιατρών μέσα σε ένα διαστημικό σκάφος είναι η απόλυτη αυτονομία της. Πρέπει να μάθουν να χειρίζονται καταστάσεις ολομόναχοι», εξήγησε ο Ορλόφ, υπενθυμίζοντας ότι τα μηνύματα που στέλνονται από ένα διαστημόπλοιο δεν λαμβάνονται αμέσως από τη Γη αλλά με καθυστέρηση.

 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα εξεταστεί σχολαστικά στην πρώτη αυτή «αποστολή» του SIRIUS είναι το φύλο των αστροναυτών. «Είναι η πρώτη φορά στη ρωσική ή τη σοβιετική ιστορία που ένα πλήρωμα περιλαμβάνει περισσότερες από μία γυναίκες», είπε ο ψυχολόγος Βαντίμ Γκούτσιν.

 

Τρεις γυναίκες, η κοσμοναύτης Άννα Κικίνα, 33 ετών και οι ερευνήτριες παθοφυσιολογίας Έλενα Λουτσίσκαγια, 37 ετών και Ναταλία Λισόβα, 27 ετών, «επιβαίνουν» στο SIRIUS μαζί με τρεις άνδρες: τον κοσμοναύτη Μαρκ Σέροφ, τον Γερμανό μηχανικό, ρωσική καταγωγής, Βίκτορ Φέτερ και τον γιατρό Ιλιά Ρουκαβιτσνίκοφ, ο οποίος είναι ειδικευμένος στη διαστημική ιατρική. «Με αυτό το μικτό πλήρωμα θα εξετάσουμε τι συμβαίνει όταν ο αριθμός των γυναικών αυξάνεται», είπε ο Γκούτσιν.

 

Τα έξι μέλη του πληρώματος, κλεισμένα στην κάψουλα που θυμίζει διαστημικό σκάφος, υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχει η «αποστολή» τους.

 

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τη NASA για να συνεργαστεί στο αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός σταθμού που θα περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Deep Space Gateway. Από την πλευρά της, η Ρωσία φιλοδοξεί ότι θα ιδρύσει μια επιστημονική βάση στη Σελήνη και ελπίζει ότι θα πραγματοποιήσει τις πρώτες πτήσεις προς τη Σελήνη μέχρι το 2031.

Έξι εθελοντές, όλοι άνδρες, είχαν παραμείνει κλεισμένοι επί 520 ημέρες σε ένα «διαστημικό σκάφος» στη Μόσχα, σε μια προσομοίωση ενός ταξιδιού στον Άρη, σε ένα πείραμα που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2011.

πηγή: protothema.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα