Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Γερμανικές εκλογές: Για 4η θητεία η Μέρκελ - Σούλτς: «Είναι βαριά η ήττα»

Δύο εταίρους χρειάζεται πλέον η Μέρκελ για να σχηματίσει κυβέρνηση

- EXIT POLL: Χριστιανοδημοκράτες (CDU) 32,5%, Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 20% και το ακροδεξιό- ευρωσκεπτικιστικό AfD με ποσοστό 13,5% μπαίνει στη Βουλή

 

Έκλεισαν στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία.

 Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 32,5%, στη δεύτερη θέση το SPD με 20%, ενώ το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό AfD με ποσοστό 13,5 μπαίνει στη Βουλή.

 

Η εκλογική ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, η μεγαλύτερη στην ιστορία τους, τους οδηγεί εκτός κυβερνήσεως. Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι το κόμμα επιστρέφει στην αντιπολίτευση. Άλλωστε, πρόσθεσε, η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη δείξει την προτίμησή της σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Το χαμηλότερο ποσοστό του μεταπολεμικά κατέγραψε το SPD, αν βεβαίως επιβεβαιωθούν τα exit poll που το θέλουν να έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20.2%. 

 

Με τη δημοσιοποίηση των έξιτ πολ οι σοσιαλδημοκράτες έκαναν λόγο για βαρια ήττα με την αντιπρόεδρο του κόμματος να αναφέρει ότι το SPD δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό. «Αυτό είναι το τέλος του μεγάλου συνασπισμού» δήλωσε άλλο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.

Την είδηση επιβεβαίωνει και ο γραμματέας του κόμματος που ανέφερε ότι από δω και μπρος το SPD θα κάθεται στα έδρα της αντιπολίτευσης. 

 

Η αντιπρόεδρος του SPD προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι ο κ. Σουλτς δεν θα παραμείνει πρόεδρος, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται αφού σε τοποθέτησή του μετά το exit poll ο κ. Σουλτς δεν προχώρησε σε τέτοια δήλωσε. 

 

Ο Μάρτιν Σουλτς προχώρησε σε δηλώσεις λίγο μετά:

"Ευχαριστούμε όσους προσπάθησαν. Μας ψήφισαν λιγότεροι από όσους περιμέναμε. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας. Η δική μας αποστολή είναι να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα. Για μια ανοικτή κοινωνία. Οι σοσιαλδημοκράτες είμαστε το προπύργιο της δημοκρατίας".   

Και συμπλήρωσε:

"Ιδιαίτερη λυπηρό για εμάς είναι ότι βγαίνει το ακροδεξιό κόμμα με τέτοια δύναμη. Αυτό που για κάποιους θεωρείται ανθρωπιά, αλληλεγγύη, άλλοι το βλέπουν ως κάτι κακό."


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα