Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αναβλήθηκε η Δίκη των Σκουριών - Πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης -ΦΩΤΟ-

  • Για τις 9 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η δίκη

  • Η βασική κατηγορία είναι αυτή της «εγκληματικής οργάνωσης»

  • Πληροφορίες θέλουν την παρουσία του «Ελληνικού Χρυσού» στο δικαστήριο


Για τις 9 Νοεμβρίου 2017 αναβλήθηκε η δίκη των 21 κατοίκων της Χαλκιδικής που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Το αίτημα για την αναβολή της υπόθεσης τέθηκε στο δικαστήριο, καθώς δικηγόρος που εκπροσωπεί αρκετούς από τους κατηγορούμενους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Έξω από τα δικαστήρια νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, είχαν μαζευτεί αλληλέγγυοι πολίτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 

Οι κατηγορίες

 

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, η βασική κατηγορία που τους αποδίδεται είναι αυτή της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Ακόμη, το βούλευμα καταλογίζει κατά περίπτωση κατηγορίες για μία σειρά από κακουργηματικές πράξεις, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, εμπρησμό κ.ά.

 

Όλοι οι κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και μέλη του κινήματος κατά της επένδυσης χρυσού. Τέσσερις εξ αυτών είχαν προφυλακιστεί αρχικά, αλλά, στη συνέχεια, αφέθηκαν ελεύθεροι, υπό όρους. Όλοι τους, απολογούμενοι στις ανακριτικές αρχές, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση που είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2013.

Η στήριξη από τις επιτροπές αγώνα και το Δήμο Αριστοτέλη

 

Στην ανακοίνωσή τους οι επιτροπές αγώνα υπογραμμίζουν ότι «ακόμη και όταν οι καταστροφικές συνέπειες τεκμηριώνονται επιστημονικά, ακόμη κι όταν οι παραβιάσεις όρων και νόμων βεβαιώνονται διοικητικά, οι εταιρίες χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή οι τοπικές κοινωνίες δικάζονται με περισσή ευκολία».

Στην δίκη πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραστεί και η Ελληνικός Χρυσός σε αντίθεση με τις 9 Ιουνίου που είχε ανακοινώσει την μη παρουσία της στο δικαστήριο.

Στο πλευρό των κατοίκων που διώκονται στέκονται με ανακοινώσεις τους πλήθος συλλογικοτήτων και οργανώσεων και η δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη που δηλώνει αντίθετη στην στοχοποίηση των συνδημοτών της «με κριτήριο τις απόψεις τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα».

Η πορεία διαμαρτυρίας

 

Κλειστός παρέμεινε ο δρόμος μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, η οδός 26ης Οκτωβρίου, από το ύψος της οδού Πολυτεχνείου μέχρι και την Εγνατία, καθώς μέλη Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και άλλων συλλογικοτήτων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, πραγματοποιούν συγκέντρωση συμπαράστασης στα 21 άτομα που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές τον Φεβρουάριο του 2013.

 

Οι διαδηλωτές ανήρτησαν ένα γιγαντιαίο μαύρο πανό από τον 2ο όροφο του κτιρίου, το οποίο αποτυπώνει μια γροθιά και αναγράφει το σύνθημα: «Καμία δίωξη των αγωνιζόμενων διωκόμενων, όχι στην εξόρυξη χρυσού». Με μικροφωνική εγκατάσταση και συνθήματα, οι διαδηλωτές δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους 21 κατηγορούμενους, η δίκη των οποίων έχει προγραμματιστεί να αρχίσει σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.


halkidikinews.gr
φωτογραφίες του Ι. Σεκέρογλου


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα