Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Οι Εθελοντές του Ν.Μαρμαρά συντήρησαν την περίφραξη του αιωνόβιου Ίταμου

O Ίταμος είναι το σήμα κατατεθέν του ορεινού όγκου της Σιθωνίας γιατί αυτό το δέντρο είναι ηλικίας 2000 και πλέον ετών!

 

Είναι χαρακτηρισμένο ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και έδωσε όνομά του στον ορεινό όγκο της Σιθωνίας. 

 

Οι Εθελοντική Ομάδα του Ν. Μαρμαρά αποφάσισε με τη βοήθεια του καιρού να συντηρήσει την ξύλινη περίφραξη του αιωνόβιου δέντρου. Οι κάτοικοι της περιοχής πάντα φύλαγαν ως κόρην οφθαλμού τον Ίταμο και το απέδειξαν ακόμα μια φορά. 

 

Την  ξυλεία την παραχώρησε  Δασαρχείο Πολυγύρου και  όλα τα άλλα υλικά (πογιές, βίδες καρφιά κτλ) ήταν  προσφορά  των μελών της Εθελοντικής ομάδας Νέου Μάρμαρα.

 

Ο Ίταμος είναι δέντρο της οικογένειας των ταξιδών, ανήκει στην τάξη των ταξωδών των κωνοφόρων και είναι ο γηραιότερος αντιπρόσωπος της οικογένειας του στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

 

Είναι είδος που φύετε κυρίως στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, γνωστό στους Ινδιάνους αλλά και στην δική μας «θεά» του κυνηγιού, την Άρτεμη, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το δηλητήριο του, ώστε τα βέλη τους να είναι πιο θανατηφόρα στο κυνήγι, μιας και το μόνο μη δηλητηριώδης μέρος του φυτού, είναι το περικάρπιό του. Το σίγουρο είναι ότι τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή που βόσκουν στην περιοχή δεν τον αγγίζουν. Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες ανεβαίνουν στο βουνό για να θαυμάσουν από κοντά το αιωνόβιο δέντρο της Σιθωνίας. 

 

halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα