Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού μέχρι την Παρασκευή

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, που ισχύει έως και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019. Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε (Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019) το βράδυ και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες – κυρίως- περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. 

 

Πιο αναλυτικά:

 

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά-ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν.

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (3 Ιανουαρίου 2019) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά ηπειρωτικά, κατά τόπους πιο πυκνές, βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα), ενώ από το μεσημέρι αναμένεται να επηρεαστούν και τα πεδινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και αργότερα η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Βορείου και το βράδυ του Ανατολικού Αιγαίου.

Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (3 Ιανουαρίου 2019) στα δυτικά.

 

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν απόψε το βράδυ στο Βόρειο Ιόνιο και μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (3 Ιανουαρίου 2019) στις υπόλοιπες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Από το πρωί της Πέμπτης θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Πελοπόννησος, πρόσκαιρα τα νοτιότερα τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, η Εύβοια και οι Σποράδες, βαθμιαία η Κρήτη, οι Κυκλάδες και μέχρι τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στα δυτικά τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν.

 

Γ. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (3 Ιανουαρίου 2019) καθώς και τις πρωινές και βραδινές ώρες της Παρασκευής (4 Ιανουαρίου 2019).

Σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή ο παγετός αναμένεται να είναι κατά τόπους ολικός.

 

Δ. Θυελλώδεις άνεμοι (7-8 Μποφόρ) θα επικρατήσουν την Πέμπτη (3 Ιανουαρίου 2019), που βαθμιαία στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 Μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10 Μποφόρ.

 

Ε. Για την Αττική αύριο Πέμπτη (3 Ιανουαρίου 2019) προβλέπονται βροχές που μέχρι το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες στην Πάρνηθα (πάνω από τα 1.000 μέτρα) και μετά το μεσημέρι και στα υπόλοιπα ορεινά σε χαμηλότερο υψόμετρο (700 μέτρα). Τις βραδινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα στα βόρεια προάστια. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

 

ΣΤ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, επισημαίνεται ότι την Παρασκευή (4 Ιανουαρίου 2019), παρά την εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

 

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

 

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

 

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ - ΠΑΓΕΤΟΣ

 

Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες-Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια)

·      Διατηρείστε το σπίτι ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε

·      Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα - Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

·      Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα

·      Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές - Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση

·      Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις-Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα - Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

·      Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

·      Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

·      Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

·      Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.- Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

·      Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

·      Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

·      Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.-Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.-Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων  κ.λπ.).

·      Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

·      Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.-Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα