Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο εφημέριος της Συκιάς π.Φώτιος που έγινε Επίσκοπος Μαλάουι! -ΦΩΤΟ-

Ο αρχιμανδρίτης Φώτιος Χατζηαντωνίου χειροτονήθηκε την Κυριακή από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, επίσκοπος Μαλάουι, όπως αποφάσισε πριν από έναν μήνα περίπου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.  

 

Ο πατήρ Φώτιος από το 1980 έως το 2010, υπηρέτησε ως εφημέριος του ιστορικού ενοριακού Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου στη Συκιά και οι κάτοικοι της περιοχής τον αγάπησαν σαν πατέρα τους, για την προσφορά και τη διακονία του στην ενορία. 

Το 2010 αποφάσισε να προσφέρει στην Ιεραποστολή και με την ευλογία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου του Β', διακόνησε την Ιεραποστολή στην Τανζανία, στην Ι.Μ. Ειρηνουπόλεως ως Πρωτοσύγκελος.

 

Στις 26 Νοεμβρίου η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον εξέλεξε πρώτο Επίσκοπο της νεοσυσταθείσας Επισκοπής Μαλάουι.   Τη χειροτονία που τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα Αλεξανδρείας Αιγύπτου, παραβρέθηκαν από τη Χαλκιδική, μεταξύ άλλων, ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Αρσενίου, πατήρ Θεόκλητος και ο εφημέριος της Συκιάς, πατήρ Νικόλαος.

 

Η ομιλία του νέου Επισκόπου

Ο νέος Επίσκοπος λίγο πριν εισέλθει εις τα Άγια των Αγίων, μίλησε για την ανάγκη που έχουν τα παιδιά της Αφρικής, που πεθαίνουν καθημερινά, με την ευθύνη της εκκλησίας να γίνεται μεγαλύτερη να τα βοηθήσει, ειδικά στους δύσκολους καιρούς της σύγχρονης εποχής.

 

Για τα ίδια αυτά παιδιά, που δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, μίλησε και ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, τονίζοντας ότι από τα παλαιότερα χρόνια, και εκείνος έβαλε σαν έναν από τους βασικούς σκοπούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, να ανοίγει και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία κέντρα υγείας και κλινικές, για τους εμπερίστατους Αφρικανούς, όπως ακριβώς έπραξε και στο Μαλάουι.

 

Να σημειωθεί, παράλληλα, ότι το έργο που καλείται να αναλάβει στην αφρικανική αυτή χώρα ο Επίσκοπος Μαλάουι είναι πολύ σημαντικό και για τον δυναμικό ελληνισμό της περιοχής, καθώς ζούνε εκεί 200 Έλληνες που κατάγονται κυρίως από τη Λήμνο, έχοντας δημιουργήσει μία μεγάλη ελληνική κοινότητα.

 

Στιγμή ιδιαίτερης συγκίνησης κατά τη σημερινή χειροτονία, ήταν την ώρα που ο νέος Επίσκοπος αναφέρθηκε στη μητέρα του, η οποία λόγω ασθένειας δε μπόρεσε να παραβρεθεί στην Αίγυπτο, αλλά βρίσκεται νοερά μαζί του, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας να μιλάει για την αγάπη τής μάνας και τη σημασία της ύπαρξής της σε κάθε έναν από εμάς, όπως και για τον γεννηθέντα Ιησού Χριστό.

 

Κατά τη χειροτονία του, ο νέος Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος ευχαρίστησε θερμά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, και την Ιερά Σύνοδο που τον εξέλεξε, καθώς επίσης και τους παρευρισκόμενους αρχιερείς: τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, τον Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νήφωνα, τον Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ, τον Μητροπολίτη Μπουρούντι κ. Ιννοκέντιο, τον Επίσκοπο Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρο και τον Επίσκοπο Βαβυλώνος κ. Θεόδωρο.

 

Στο Μυστήριο παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, η Β΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κα Μαίρη Παυλίδου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αλεξανδρείας κα Αλίκη Αντωνίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος Α΄» Δρ Λιλίκα Θλιβίτου και άλλοι επίσημοι.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΛΑΟΥΙ κ. ΦΩΤΙΟΥ

 

 

Ὁ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένος Ἐπίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος Χατζηαντωνίου γεννήθηκε στή Νίκαια Ἀττικῆς τό 1954. Μετά τά εγκύκλια γράμματα ἀπεφοίτησε τῶν: Φιλοσοφικής καί Θεολογικής Σχολής τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Ἐπί πλέον ἔλαβε δίπλωμα ἀπό τήν Σχολήν Ἐκκλησιαστικῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ι. Μητροπόλεως Νικαίας. Διάκονος χειροτονήθηκε τήν 22/7/1980 καί Πρεσβύτερος - Ἀρχιμανδρίτης τήν 9/11 τοῦ ἰδίου ἔτους, ἀπό τόν Μακαριστό Μητροπολίτη Κασσανδρείας κυρόν Συνέσιον. Τό ἔτος 2002 γνωρίστηκε μέ τήν Ἱεραποστολήν τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας, προσφέροντας τίς ὑπηρεσίες του στίς Μητροπόλεις Καμερούν καί Εἰρηνουπόλεως. Ἀπό τοῦ ἔτους 2010 ἔως 2016 διετέλεσε Πρωτοσύγγελος τῆς Ἱ. Μ. Εἰρηνουπόλεως. Τόν Ὀκτώβριον του 2016 προσεκλήθη ὑπό τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Πάπα καί Πατριάρχου Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆς κ.κ. Θεοδώρου Β΄ εἰς τήν Ἀλεξάνδρειαν, διορισθείς Προϊστάμενος καί Πνευματικός τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς Μονῆς τοῦ Ἁγίου Σάββα. Τήν 26ην Νοεμβρίου ἡ Ἱερά Σύνοδος τοῦ Πατριαρχείου τόν ἐξέλέξε πρῶτον Ἐπίσκοπον τῆς νεοσυσταθείσης Ἐπισκοπῆς Μαλάουι.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα