Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Προώθηση του Αριστοτελικού περιπάτου στη Βρατανία

«Η πόλη έφτιαξε τον Αριστοτέλη». Αυτή ήταν η φράση με την οποία ο Βρετανός δημοσιογράφος τουρισμού Chris Leadbeater ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη γενέτειρα του Αριστοτέλη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πολυήμερης ξενάγησής του στη μακεδονική γη.

 

Από την Πέλλα μέχρι τη Βεργίνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ανατολική Χαλκιδική ο απεσταλμένος του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Μεγάλης Βρετανίας είχε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη μακεδονική ιστορία μέσω των αιώνων, ακολουθώντας τα «βήματα του Μεγαλέξανδρου» αλλά και του εκείνα «του Αριστοτέλη».

 

Το φως του ήλιου μιας ελληνικής χειμωνιάτικης ημέρας, ο τρόπος με τον οποίο αυτό χρωματίζει το Αριστοτελικό Όρος και το Στρυμωνικό Κόλπο, ο εξαιρετικός αρχαιολογικός χώρος των Σταγείρων, ο συνδυασμός του γαλάζιου με το βαθύ πράσινο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η ιστορική αναδρομή και η γενναιόδωρη πολιτιστική κληρονομιά ήταν ό,τι συγκλόνισε το Βρετανό, ο οποίος κατέληξε: «είναι η εξήγηση πώς το φυσικό τοπίο διαμορφώνει μια ανθρώπινη ιδιοφυία, δημιουργεί την ιδιαίτερη έμπνευση, εμπλουτίζει ξεχωριστά τη σκέψη και φτάνει τον άνθρωπο στο σημείο να διατυπώνει θεωρίες και να γίνεται φιλόσοφος και πανεπιστήμων. Ναι, στην περίπτωση του Αριστοτέλη μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι ‘η πόλη έφτιαξε το φιλόσοφο’…»

 

Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας περιπλάνησής του στην Ανατολική Χαλκιδική ο δημοσιογράφος κατέγραψε επίσης τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της Αρναίας μέσα από ένα πολιτιστικο-γαστρονομικό περίπατο στην πόλη, που τα περιλάμβανε όλα: επισκέψεις σε μουσειακούς χώρους και θρησκευτικά μνημεία, περιδιαβάσεις στις πετρόκτιστες γειτονιές, βόλτες στις πανέμορφες πλατείες, βιωματικές μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές επιδείξεις, εγκάρδια κεράσματα στα παραδοσιακά καφενεία αλλά και επιδείξεις δημιουργίας των ξακουστών αρνιώτικων υφαντών. Η Αρναία άλλωστε αποτελεί τον απόλυτο προορισμό του χειμώνα, την πιο ζωντανή, την πιο παραδοσιακή, την πιο ανθρώπινα δεμένη τουριστική επιλογή για εναλλακτικές διακοπές.

 

Εξαιρετικό ήταν εξάλλου το ενδιαφέρον του Βρετανού για τον «Αριστοτελικό Περίπατο» και το «Δίκτυο των Αριστοτελικών Περιηγήσεων», καθώς διασχίζοντας το δάσος της Βαρβάρας διαπίστωσε ότι οι ολοκληρωμένες δομές από το βουνό στη θάλασσα και από τη θάλασσα στους πράσινους λόφους αποτελούν το σπουδαιότερο απόκτημα / επίτευγμα / τουριστική περιουσία των αριστοτελικών κοινοτήτων.

 

Η ημερήσια απόδραση ολοκληρώθηκε στο Παλαιοχώρι, όπου η μαγειρική επίδειξη των πατροπαράδοτων «λουβιδιών με το παστό χοιρινό» αποτέλεσε το πιο νόστιμο χειμωνιάτικο κλείσιμο μιας πραγματικά υπέροχης ημέρας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αφιέρωμα του Chris Leadbeater θα δημοσιευθεί στο βρετανικό National Geographic, ενώ η επίσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Μεγάλης Βρετανίας & Ιρλανδίας.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα