Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Γαλάτιστα: Ξεκίνησε η Γιορτή Κτηνοτροφίας

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε ο κόσμος της κτηνοτροφίας την ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Αγάπειο Ίδρυμα Γαλάτιστας  την Παρασκευή στο πλαίσιο της 8ης Γιορτής Κτηνοτροφίας – Γεωργίας  Γαλάτιστας, που οργανώνεται το τριήμερο 31/8 – 2/9 2018 από τον Δήμο Πολυγύρου, την Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας και τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Γαλάτιστας με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού γύρω από αγροτικά θέματα και την προβολή και προώθηση των υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής.

 

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Ιωάννης Σιμώνης, τονίζοντας ότι η Γαλάτιστα αποτελεί στον τομέα της Κτηνοτροφίας σημείο αναφοράς στη Β. Ελλάδα. Εξήγησε ότι στην περιοχή λειτουργούν πολύ μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και σφαγεία με σύγχρονες εγκαταστάσεις ενώ τα προϊόντα που παράγονται είναι υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

 

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, τόνισε ότι ο Δήμος Πολυγύρου στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια για ενημέρωση και επιμόρφωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ευχαρίστησε τους φορείς και τους συλλόγους που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή  και ζήτησε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, να συμβάλει, ώστε να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν τα σφαγεία της Γαλάτιστας.

 

Χαιρετισμό απεύθυναν η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αικατερίνη Ιγγλέζη, και η Βουλευτής Χαλκιδικής της ΧΑ, Σωρηρία Βλάχου. Η πρώτη είπε ότι η χώρα μπαίνει σε νέα τροχιά και η κτηνοτροφία θα είναι μέρος αυτής της αλλαγής και της προόδου και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιηθήκαν και υλοποιούνται για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Η δεύτερη μίλησε για την απουσία εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα, που οδήγησε τον κλάδο σε συρρίκνωση, σημειώνοντας ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επανεκκίνησή του.

 

Τις εργασίες της ημερίδας κήρυξε ο Περιφερειάρχης ΚΜ. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είπε ότι διανύουμε την χειρότερη εποχή για την κτηνοτροφία στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και εξήγησε ότι η αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων στις εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες έχει συνέπεια την πτώση των τιμών, τον στραγγαλισμό των κτηνοτρόφων, το κλείσιμο κτηνοτροφικών μονάδων. Προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, θα κινδυνεύσουν η φέτα και το ελληνικό γιαούρτι.

 

Υπογράμμισε ακόμα ότι η ΠΚΜ βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους, ενημερώνεται συνεχώς για τα προβλήματά τους, προχωρά σε δράσεις στον βαθμό που της αναλογεί με σκοπό την επίλυσή τους και διεκδικεί συνεχώς από την κεντρική διοίκηση. Μίλησε επιπλέον για τις άριστες επιδόσεις της ΠΚΜ στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς είναι πρώτη στην Ελλάδα και 5η στο σύνολο της ΕΕ. Τέλος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του η Περιφέρεια ΚΜ σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου να εργαστούν από κοινού για την αναβάθμιση των σφαγείων της Γαλάτιστας, που είναι τα μόνα Δημοτικά Σφαγεία σε όλη την ΠΚΜ.

 

Ακολούθησαν οι ομιλίες των εισηγητών. Η Προϊσταμένη του Γεωργικού Τμήματος του ΕΛΟΓΑΚ, Δέσποινα Βαρβαρούση, μίλησε με θέμα «Ποιότητα γάλακτος», η Υπεύθυνη Γενετικής του Υπουργείου Γεωργίας, Άννα Παπουκίδου, ανέπτυξε το θέμα «Βελτίωση αιγοπροβάτων», εκπρόσωπος της εταιρείας Euroenergy Biogas West SA, αναφέρθηκε στην Ανάπτυξη έργων βιοαερίου από Ενεργειακές Κοινότητες και την Μελέτη Οικονομικής Σκοπιμότητας για την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο στη Δημοτική Κοινότητα Γαλάτιστας. Τέλος η εισήγηση του Συμβούλου Επιχειρήσεων, Κωνσταντίνου Μπλάτσιου, είχε θέμα «Ομάδα Παραγωγών Γαλάτιστας».

 

Στη συνέχεια οι παραβρισκόμενοι υπέβαλαν τα ερωτήματά τους στους εισηγητές και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τα θέματα που αναπτύχθηκαν.

 

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Δημήτριος Τζηρίτης, Αικατερίνη Ζωγράφου, Θεοφάνης Παπάς, Στυλιανός Βαλιάνος, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Δημήτριος Κοντογιώργης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Στέργιος Γκόγκος, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Γαλάτιστας, Εμμανουήλ Σειράς, ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής, Δημήτρης Κόμνος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πολυγύρου, Χρήστος Φυλαχτός, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

 

Οι εκδηλώσεις της 8ης Γιορτής Κτηνοτροφίας – Γεωργίας  Γαλάτιστας συνεχίζονται σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

20.30 2ο Παραδοσιακό Αντάμωμα Χορευτικών στο προαύλιο του Λυκείου Γαλάτιστας. Οργάνωση: Πολιτιστικός, Λαογραφικός Σύλλογος Γαλάτιστας «Η Γαλάτεια». Συμμετέχουν: Παγχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης», Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυχρόνου Χαλκιδικής, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρήμνης, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γαλάτιστας «Η Γαλάτεια» (Χορευτικός Όμιλος Γαλάτιστας).

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

20.30 Λαϊκή βραδιά από οργανοπαίκτες της Γαλάτιστας. Φαγητό, προσφορά κτηνοτρόφων της Γαλάτιστας. Σούβλες ντόπιων κρεάτων από τον Αθλητικό Σύλλογο Ποδοσφαίρου Γαλάτιστας «Ανθεμούς».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

21.30 Βραδιά με χάλκινα* ακούσματα και πανοραμική θέα, στο «Μπιαδάκι». Διασκέδαση με τη μπάντα Ταξίμι. Πλαισιώνει στο τραγούδι ο Γιάννης Μπανάβας και στο βιολί ο Νίκος Καζλάρης.

*Σήμα κατατεθέν της παραδοσιακής μουσικής της Μακεδονίας τα ξακουστά σε όλο τον κόσμο «χάλκινα» είναι τα όργανα που χρησιμοποιούσαν οι περιφερόμενες κομπανίες, σε όλη σχεδόν τη Μακεδονία. Αν και ο ρυθμός τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, τα χάλκινα πνευστά όργανα είναι παντού τα ίδια: κλαρίνο, τρομπόνι, τρομπέτα και κορνέτα συνοδεύονται από το νταούλι και το τύμπανο με πιατίνι, δημιουργούν τον χαρακτηριστικό ήχο της μακεδονικής παραδοσιακής μουσικής.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σε αίθουσες του Λυκείου Γαλάτιστας.

-Έκθεση Αγιογραφίας από το Τμήμα Αγιογραφίας Γαλάτιστας.

Σχολές Εκκλησιαστικών Τεχνών Ιεράς Μητροπόλεως

Ιερισσού Αγ. Όρους & Αρδαμερίου.

- Έκθεση Ζωγραφικής Συλλόγου Τεχνών Γαλάτιστας.

Ώρες λειτουργίας:

Παρασκευή 31 Αυγούστου, Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 20.00 – 23.30

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα