Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

H Εταιρεία φίλων αρχαιολογικού μουσείου Πολυγύρου για την επίσκεψη Λ.Κονιόρδου

Η Εταιρεία φίλων αρχαιολογικού μουσείου Πολυγύρου σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρεται στη συνάντηση που είχαν μέλη της με την υπουργό Πολιτισμού, κατά την επίσκεψή της στον Πολύγυρο.

 

Η Εταιρεία αρχικά τονίζει ότι  την επίσκεψη οργάνωσε η βουλευτής του νομού Κατερίνα Ιγγλέση με τη Ν.Ε. του Σύριζα, ενώ σημειώνει ότι κατά την πρόσκλησή των μελών της, είχε πληροφορηθεί από τους διοργανωτές ότι στη σύσκεψη θα καλούνταν να συμμετάσχει και ο Δήμαρχος Πολυγύρου κύριος Αστέριος Ζωγράφος.

 

Η Εταιρεία στη συνέχεια επικεντρώνεται στα σημεία της συζήτησης με την υπουργό Πολιτισμού:

"Πέραν της ανακοίνωσης της ένταξης του έργου «Οργάνωση και υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Πολυγύρου Χαλκιδικής – Α’ Φάση» με κωδικό ΟΠΣ 5008101 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020»» (αφορά την έρευνα και τεκμηρίωση, τον εξοπλισμό πληροφόρησης και την κατασκευή μέρους των προθηκών λοιπών υποδομών) με το ποσό των 500.000 ΕΥΡΩ και με ορίζοντα υλοποίησης το 2022, η Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει την εναλλακτική πρόταση της Εταιρείας μας ώστε έστω και σταδιακά το μουσείο να λειτουργήσει νωρίτερα από τον προβλεπόμενο από την υπηρεσία χρόνο.



Εκφράστηκαν οι εύλογες απορίες μας για την αδικαιολόγητη κατά τη γνώμη μας καθυστέρηση της πλήρους λειτουργίας του μουσείου, τόσο στον προϊστάμενο της Εφορείας όσο και στην κυρία Υπουργό:

· Γιατί στην αρχική προκήρυξη που προέβλεπε την επέκταση του μουσείου δεν προβλέφθηκαν όλες οι απαιτούμενες δαπάνες για την πλήρη λειτουργία του.

· Γιατί τα προς έκθεση αρχαιολογικά ευρήματα δεν συντηρήθηκαν εγκαίρως τα προηγούμενα χρόνια που το μουσείο παρέμενε κλειστό ώστε να είναι ήδη έτοιμα.

· Γιατί ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ολοκλήρωση του κτηρίου υπάρχουν ακόμη οι παράγκες στον προαύλιο χώρο του μουσείου.

· Γιατί δεν έχει προβλεφθεί η σταδιακή παράδοση του μουσείου και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εφορείας, αυτό θα ανοίξει το 2022, στερώντας από τη Χαλκιδική για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ακόμη αυτό το τόσο σημαντικό έργο.

Ενημερώσαμε την Υπουργό για την πρότασή μας που αφορά στην τμηματική λειτουργία του Μουσείου. Το φετινό καλοκαίρι, με χορηγία που θα εξασφαλιστεί, έχει ήδη συμφωνηθεί να εκτεθεί τμήμα της συλλογής Λαμπρόπουλου στην μικρή αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων. Σύμφωνα με την πρότασή μας, την οποία θεωρούμε εφικτή και σύντομα θα τεκμηριώσουμε, προτείνουμε να παραδίδονται κάθε καλοκαίρι αρχής γενομένης από το φετινό, σταδιακά στο κοινό, και οι υπόλοιπες αίθουσες, είτε φιλοξενώντας εκθέματα άλλων μουσείων, είτε τμήμα της μόνιμης συλλογής του μουσείου μας, δεσμευόμενοι ταυτόχρονα για την εύρεση χορηγιών, που υποβοηθητικά θα συμπλήρωναν την κρατική χρηματοδότηση.

Είναι σημαντικό το μοναδικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκιδικής να ανοίξει και να λειτουργεί, έστω και σταδιακά, τουλάχιστον την καλοκαιρινή περίοδο, με εκθέματα που θα δικαιολογούν τόσο τον τίτλο του, όσο και τις δαπάνες που έχουν γίνει για την κατασκευή του. Δεν αρκούμαστε στη λειτουργία των πενήντα τετραγωνικών μέτρων της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων με τμήμα της σημαντικότατης συλλογής Λαμπρόπουλου με τα υπόλοιπα πεντακόσια να παραμένουν κενά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Πέραν της δέσμευσης της Υπουργού να εξετάσει την πρότασή μας, η Εταιρεία φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου θα εντείνει τις προσπάθειες για την υλοποίηση της, συνεργαζόμενη με το Δήμο Πολυγύρου και με τους άλλους φορείς του Νομού και παρουσιάζοντας ολοκληρωμένο φάκελο της πρότασης."


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα