Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Πολυγυρινός ομογενής στην Αυστραλία μαζεύει χρήματα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Πολυγύρου!

Όταν ο ομογενής Κώστας Μπαρκούκης επισκέφθηκε με την οικογένειά του την γενέτειρα πέρυσι το καλοκαίρι, αντίκρισε, όπως όλοι, την Ελλάδα της κρίσης. Σε αντίθεση με τους περισσότερους, όμως, εκείνος αποφάσισε αντί να κρίνει και να κατακρίνει, να δράσει και να προσφέρει με όποιο τρόπο μπορεί.

 

«Μετά από παρότρυνση οικογενειακών φίλων, επισκέφθηκα με την σύζυγο μου, Δέσποινα Παστρικού, το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, απ' όπου κατάγεται ο πατέρας μου, και μετά από συζητήσεις που είχε με τον υπεύθυνο γιατρό της χειρουργικής μονάδας κατάλαβα ότι οι ελλείψεις βασικών ιατρικών μηχανημάτων είναι τόσο μεγάλες που μπορεί και να αποβούν μοιραίες για την ζωή των ασθενών της Βορείου Ελλάδας» εξηγεί στο «Νέο Κόσμο» ο κ. Μπαρκούκης. 

 

Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και τον ομογενή, οι ελλείψεις στις μονάδες θεραπείας και πρόληψης είναι τόσες που σε κάποιες περιπτώσεις η διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας όπως ο καρκίνος, καθίσταται σχεδόν αδύνατη. 

 

«Σκέφτηκα ότι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε είναι να στραφούμε στους συμπολίτες μας στην Αυστραλία και να δημιουργήσουμε μια φιλανθρωπική οργάνωση που θα έχει στόχο τη συλλογή χρημάτων που θα χρησιμοποιούνται για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία της πατρίδας μας» τονίζει ο κ. Μπαρκούκης. 

 

Με την καθοδήγηση του ελληνικής καταγωγής επιφανή αρχιδικαστή Χριστόφορου Κουράκη, δημιουργήθηκε ο φιλανθρωπικός οργανισμός Australian Hellenic Medical Charity Inc., του οποίου πρωταρχικός σκοπός είναι να συλλέξει το ποσό των $200,000 δολαρίων για το νοσοκομείο που εξυπηρετεί ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας. 

 

«Με τα χρήματα αυτά θα μπορέσουμε να αγοράσουμε και να παραχωρήσουμε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής ένα μέρος του βασικού ιατρικού εξοπλισμού ώστε να μην κινδυνεύουν πλέον ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, ούτε τα μικρά παιδιά αλλά ούτε και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο» εξηγεί ο ομογενής. 

 

Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο του φιλανθρωπικού οργανισμού, το νοσοκομείο της Χαλκιδικής είναι μόνο η αρχή και στόχος όλων είναι να μπορέσουν σταδιακά να βοηθήσουν νοσοκομεία και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. 

 

«Για μας έχει σημασία να δώσουμε στην πατρίδα μας ό,τι μπορούμε και να συμβάλλουμε ει δυνατόν στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στα ελληνικά νοσοκομεία» λέει στο «Νέο Κόσμο» η κ. Δέσποινα Παστρικού.

 

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή ο 31χρονος δικηγόρος Lukasz Wyszynski, ο οποίος, αν και δεν είναι Έλληνας, θέλησε να προσφέρει τις νομικές του υπηρεσίες δωρεάν για να ξεπληρώσει όπως λέει ο ίδιος στο «Νέο Κόσμο» ένα ηθικό χρέος του προς την Ελλάδα. 

 

«Τον Σεπτέμβριο του 1986 οι γονείς μου και εγώ αναγκαστήκαμε να δραπετεύσουμε από την Πολωνία. Η τότε κυβέρνηση ήταν εχθρικά προσκείμενη προς την οικογένειά μας λόγω των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων, με αποτέλεσμα οι γονείς μου να ζητήσουν προσφυγικό άσυλο στην Ιταλία και την Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Wyszynski. 

 

Παρ' ότι και οι δύο χώρες απάντησαν αρνητικά στην αίτηση της οικογένειας, τελικά η Ελλάδα συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο της οικογένειας στη χώρα, τουλάχιστον με περιοριστικούς όρους, έως ότου υπάρξει καταστολή καταδίκης από την κυβέρνηση της Πολωνίας. 

 

«Μείναμε στην Ελλάδα εννιά μήνες όπου ο πατέρας μου δούλευε ηλεκτρολόγος στις οικοδομές και είχαμε τους πιο συμπαθητικούς και ευγενείς γείτονες οι οποίοι μας πρόσφεραν συνέχεια «ανακουφιστικά πακέτα πρόνοιας» ενώ η κυβέρνηση της χώρας μας ενίσχυε οικονομικά με $100 αμερικανικά δολάρια την εβδομάδα για τα προς το ζην. 

 

«Καταλαβαίνετε ότι για μένα το να βοηθήσω σήμερα τους Έλληνες είναι σαν να ξεπληρώνω ένα μακροπρόθεσμο ηθικό χρέος προς την Ελλάδα, την κυβέρνηση και τους ανθρώπους της», λέει ο κ. Wyszynski. 

 

«Αν καταφέρουμε να σώσουμε έστω και έναν συνάνθρωπο μας αυτό για εμάς είναι αρκετό», καταλήγει ο κ. Μπαρκούκης. 

 

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού συμμετέχουν, επίσης, οι επιχειρηματίες Γιώργος Αποστόλου και Σωτήρης Φίλης. 

 

*Για περισσότερες πληροφορίες και για όσους ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την πρωτοβουλία, η ιστοσελίδα του οργανισμού είναι https://chuffed.org/project/ahmci

Πηγή:neoskosmos.com


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα