Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Eldorado Gold βάζει “λουκέτο” στα μεταλλεία την Παρασκευή, αν δεν πάρει τις άδειες

Τα εργοτάξια στα μεταλλεία Χαλκιδικής ετοιμάζεται να σφραγίσει από την προσεχή Παρασκευή η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», η οποία χθες είχε εκφράσει ξανά την δυσφορία της για την αντιμετώπιση της επένδυσης της απο την Ελληνική Πολιτεία.

 

Οι Καναδοί, μιλώντας στο newmoney.gr, δηλώνουν αμετακίνητοι στο θέμα της χορήγησης των αδειών καθώς το υπουργείο ναι μεν αδειοδότησε πλήρως την Ολυμπιάδα, ωστόσο αρνείται πεισματικά να εκδώσει την άδεια τροποποίησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων για τις Σκουριές. «Δεν είναι ουσιώδης άδεια, ωστόσο η εταιρεία για να είναι νόμιμη και να μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της, οφείλει να την έχει στα χέρια της» αναφέρουν στελέχη της.

 

Τονίζουν επίσης ότι οι Σκουριές αποτελούν ενιαίο έργο για την ανάπτυξη της επένδυσης στην Χαλκιδική και το αποσυνδέουν με το αντικείμενο της διαιτησίας που σχετίζεται με την μονάδα μεταλλουργίας (εργοστάσιο χρυσού στο Μαντέμ Λάκκος), χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΥΠΕΝ μονομερή και αντισυμβατική.Όπως σημειώνουν, στις Σκουριές θα κατασκευαστεί εργοστάσιο εμπλουτισμού (κατεργασίας συμπυκνωμάτων) και από το μεταλλείο θα αξιοποιείται ως καταλύτης για την παραγωγη χρυσού, ο χαλκός.

 

 

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εντός των επομένων ημερών θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις για τους 2.312 εργαζόμενους (άμεσα και έμμεσα μέσω των υπεργολάβων), που ετοιμάζουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Αν η εταιρεία εμείνει στην απόφαση της, όπως όλα δείχνουν για αναστολή εργασιών, τότε υπολογίζεται ότι θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου που προβλέπει απολύσεις και διαθεσιμότητα. Αρμόδιες πηγές της Ελληνικός Χρυσός, υποστηρίζουν ότι με τις προϋποθέσεις αυτές ελάχιστοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στα μεταλλεία που εκτιμώνται περίπου σε 150 άτομα.

 

Λοβέρδος: όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην Κυβέρνηση, οι επενδυτές θα φεύγουν

Σε δήλωση του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρει «στο έσχατο μέσο του τελεσιγράφου καταφεύγει σήμερα η εταιρία μιας τεράστιας επένδυσης στην χώρας μας καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση για ολιγωρία και εμπαιγμό. Λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα στις 15.9.2017 ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Σταθάκης διαβεβαίωνε ότι η επένδυση θα προχωρήσει απορώντας μάλιστα με εμφανή απάθεια για την ανησυχία που είχα επιδείξει σχετικά με το ζήτημα σε Επίκαιρη Ερώτησή μου στην Βουλή. Μετά και την σημερινή ανακοίνωση της Eldorado Gold ένα είναι βέβαιο και δυστυχώς: Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην Κυβέρνηση, τόσο οι επενδυτές θα φεύγουν. Αν υπήρχε μηχάνημα που διώχνει επενδυτές, στην ταμπέλα κατασκευής του θα έγραφε "Made in ΣΥΡΙΖΑ".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα