Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εκλογές Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: Οι πρώτες υποψηφιότητες

Σε περίοδο μακράς προεκλογικής προετοιμασίας μπαίνει πλέον το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, καθώς μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, ανακοινώθηκαν και οι πρώτες υποψηφιότητες για την προεδρία του Επιμελητηρίου. 

 

Η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών των Επιμελητηρίων, οι οποίες τελικά μετά από καθυστέρηση θα γίνουν μεταξύ 1ης και 17ης Δεκεμβρίου 2017 σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, καθορίστηκε με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας. Έτσι, μετά και τη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής αποφασίστηκε και οριστικοποιήθηκε οι εκλογές στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής να διεξαχθούν την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017.

 

Γιώργος Γκιλής

Ο νυν πρόεδρος, Γιώργος Γκιλής ανακοίνωσε την Τρίτη μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Καρφίτσα»της Θεσσαλονίκης ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Επιµελητηρίου ,  ως επικεφαλής συνδυασµού  στις επερχόµενες επιµελητηριακές εκλογές.

«Προασπίσαµε την επιχειρηµατικότητα της Χαλκιδικής και φανήκαµε αντάξιοι των δυσκολιών αλλά και των ευκαιριών της εποχής. Λειτουργήσαµε µε συνέπεια και ευθύνη µε σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηµατικότητας και της τοπικής κοινωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων ο κ. Γκιλής στη συνέντυεξή του.

«Καλώ όλες τις υγιείς δυνάµεις,  επαγγελµατίες και επιχειρηµατίες της Χαλκιδικής, τους νέους και τις κυρίες, έχοντας πλήρη επίγνωση ευθύνης του ρόλου µου και του θεσµού που υπηρετώ,  να αγκαλιάσουν και πλαισιώσουν το  Επιµελητήριο, να θέσουν υποψηφιότητα στον συνδυασµό που εκπροσωπώ, για να µπορούν να δουλέψουν για την επιχειρηµατικότητα του Νοµού Χαλκιδικής» αναφέρει.

 

Γιάννης Κουφίδης

Την ίδια ώρα, ο νυν Β’ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Κουφίδης και μέχρι πρότινος συνεργάτης του κ. Γκιλή, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. 

«Ἐχω την χαρά και την τιμή να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για την θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Με αίσθημα ευθύνης, την εμπειρία της προηγούμενης θητείας μου και την φρεσκάδα των νέων ανθρώπων, οι συνεργάτες μου και εγώ δεσμευόμαστε για μία τίμια, παραγωγική και πρωτοπόρα διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε τις βασικές θέσεις του συνδυασμού μας οι οποίες και θα οριστικοποιηθούν με τον ανοιχτό διάλογο που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, γιατί μέσα από τον διάλογο με όλους μπορούμε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον δοκιμασμένο και ταλαιπωρημένο ελεύθερο επαγγελματία» αναφέρει ο κ. Κουφίδης.

 

Ελευθερία Χατζησταματίου

Η επιχειρηματίας Ελευθερία Χατζησταματίου από τη βόρεια Χαλκιδική είναι έτοιμη και αυτή  να διεκδικήσει την προεδρία στο Επιμελητήριο. 

«Ελπίζω τον ερχόμενο Δεκέμβριο στις Επιμελητηριακές εκλογές, όλοι οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής να είναι παρόντες, διότι το επιχειρείν απαιτεί νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέα άποψη εκλογής προσώπων και κυρίως καινοτομία.

Σε λίγες ημέρες όλες μας οι πρωτοβουλίες και οι μέχρι τώρα συνεργάτες μας» αναφέρει η κ. Χατζησταματίου. 

Γεγονός είναι πάντως ότι, η φιλοσοφία που υιοθέτησε η κυβέρνηση με τις αλλαγές στις επιμελητηριακές εκλογές είναι της συμμετοχής περισσότερων μεμονωμένων εκπροσώπων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, που θα έχουν -λόγω εκλογικού συστήματος- λόγο, τόσο στο Δ.Σ. των Επιμελητηρίων όσο και στις Διοικητικές Επιτροπές αυτών. Γι΄αυτό και είναι βέβαιο ότι έρχονται κι άλλες υποψηφιότητες για την προεδρία του Επιμελητηρίου, καθώς ο δρόμος μέχρι τις εκλογές είναι μακρύς…. 

 

 

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης 

Ρυθμίζεται η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου των Επιμελητηρίων. Ο αριθμός των αιρετών μελών του οργάνου συναρτάται με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών του επιμελητηρίου, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της αντιπροσωπευτικότητας και της λειτουργικότητας του διοικητικού συμβουλίου.

 

Επιπλέον, ρυθμίζεται το δικαίωμα ψήφου των μελών του Επιμελητηρίου και ορίζονται οι προϋποθέσεις κατάρτισης του ψηφοδελτίου. Η υποχρέωση συμπερίληψης ενός τουλάχιστον υποψηφίου από κάθε τμήμα του Επιμελητηρίου αποσκοπεί στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ διαφορετικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και στη σύνθεση των συμφερόντων τους στο πλαίσιο ενός βιώσιμου παραγωγικού προτύπου το οποίο θα χαρακτηρίζει το σύνολο των αλυσίδων αξίας της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα η εισαγωγή ποσόστωσης φύλου στα ψηφοδέλτια, ίσης με το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού του διοικητικού συμβουλίου, επιδιώκει την ενίσχυση της εκπροσώπησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον θεσμό.

 

Επιπλέον, ρυθμίζεται η κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη και καθορίζεται η διαδικασία εκλογής του προέδρου του Επιμελητηρίου, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών.

 

Τέλος, όπως σημειώνεται, πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακηρύσσεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε τουλάχιστον το 50% των ψήφων. 

Αν κανείς συνδυασμός δεν συγκέντρωσε αυτό το ποσοστό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εκλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο, μεταξύ των επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτό, κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου με απόλυτη πλειοψηφία. 

 

Αν κανείς από τους υποψήφιους Προέδρους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρίαση και Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. 

Επανεκλογή του ίδιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου επιτρέπεται μία φορά.


halkidikinews.gr

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα