Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Όργιο φοροδιαφυγής στη Χαλκιδική από Σέρβους, Βούλγαρους και Σκοπιανούς

Όργιο φοροδιαφυγής παρατηρείται τα τελευταία δύο-τρία χρόνια στη Χαλκιδική, με «πρωταγωνιστές» κυρίως Σέρβους, αλλά και Σκοπιανούς και Βούλγαρους. Εκμεταλλευόμενοι την πτώση των αξιών στα ακίνητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αγόρασαν ένα μεγάλο αριθμό μικρών διαμερισμάτων και δωματίων. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει τίποτε το περίεργο, ειδικά αφού επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

 

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι μένουν για 15-20 μέρες και το υπόλοιπο καλοκαίρι τα νοικιάζουν σε χαμηλές τιμές σε ομοεθνείς τους, προφασιζόμενοι ότι είναι συγγενείς τους ή φίλοι τους.

 

Την παραπάνω καταγγελία έκανε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Χαδαλής. Όπως είπε, οι επιτήδειοι Βαλκάνιοι «αλιεύουν» τους πελάτες τους μέσω αγγελιών που βάζουν σε εφημερίδες των χωρών τους. Επίσης, τοποθετούν δικά τους άτομα ως «κράχτες» σε κεντρικά σημεία των παραθαλάσσιων περιοχών, οι οποίοι μόλις δουν κάποιον ομοεθνή τον «ψήνουν» να διαμείνει στα δικά τους καταλύματα για τις διακοπές του.

 

Μιας και το ακίνητο είναι δηλωμένο ως εξοχική κατοικία καταβάλεται ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ, ωστόσο εκεί σταματά κάθε νόμιμη συναλλαγή με το ελληνικό Δημόσιο. Στους πελάτες τους δεν δίνουν καμία απόδειξη, κι έτσι δεν φορολογούνται για το εισόδημά τους.

 

Θύματα οι επαγγελματίες στον τουρισμό

Τα μεγάλα θύματα, κατά τον Δημήτρη Χαδαλή, είναι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων –κυρίως αυτοί που με το καλοκαιρινό εισοδήματα από τρία-τέσσερα καταλύματα προσπαθούν να βγάλουν ολόκληρη τη χρονιά–, αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με αθέμιτο ανταγωνισμό. Το pontos-news.gr βρέθηκε για το ρεπορτάζ στην περιοχή της Νέας Καλλικράτειας, ωστόσο τα στόματα των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων ανοίγουν με δυσκολία.

 

Όπως είπαν, αποφεύγουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπό το φόβο αντιποίνων από την πλευρά των κυκλωμάτων. Άλλωστε τα συνολικά ποσά που διακινούνται παράνομα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλά. Κάποιοι Βαλκάνιοι έχουν αγοράσει ακόμα και τέσσερα ή πέντε διαμερίσματα στους τουριστικούς οικισμούς, και κάθε καλοκαίρι θησαυρίζουν κλέβοντας το ελληνικό Δημόσιο.

 

Σε ολόκληρη τη Χαλκιδική

Όπως είπε ο Δημήτρης Χαδαλής, το φαινόμενο παρατηρείται σε ολόκληρη τη Χαλκιδική. Όμως είναι εντονότερο στις τουριστικές περιοχές της δυτικής ακτής (Νέα Καλλικράτεια, Νέα Ηράκλεια, Νέα Πλάγια, Νέα Φλογητά κτλ.), οι οποίες είναι πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αλλά με τιμές περισσότερο προσιτές.

 

Το τελευταίο διάστημα πάντως τα «κυκλώματα» έχουν επεκταθεί ακόμα και στις πλέον ακριβές περιοχές της Κασσάνδρας (Πευκοχώρι, Χανιώτη), ή στους αρκετά μακρινούς από τα σύνορα οικισμούς του τρίτου ποδιού.

πηγή: pontos-news.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα