Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εορτασμός της επετείου της μάχης των Βασιλικών -ΦΩΤΟ-

Με λαμπρότητα εορτάστηκε την Κυριακή η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής.


Οι εκδηλώσεις, τελέσθηκαν με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας και έλαβαν χώρα στο καθολικό του Μοναστηριού και στο χώρο του μνημείου.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια διαβάστηκε τρισάγιο στο μνημείο του Καπετάν Χάψα «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΠΕ Χαλκιδικής με συνδιοργανωτές το Δήμο Πολυγύρου και τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο.

“Ημέρα τιμής, αλλά και συγκίνησης στον εορτασμό της 203ης επετείου. Ήταν 10 Ιουνίου 1821, όταν οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα, πολέμησαν με απαράμιλλη ανδρεία τις πολυπληθείς τουρκικές δυνάμεις. Η μάχη ήταν άνιση όμως ο Καπετάν Χαψας και οι πολεμιστές του δεν έκαναν βήμα πίσω. Οι σπουδαίοι αυτοί άνδρες πέρασαν στην αιωνιότητα, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας τους. Είναι ιερή υποχρέωσή μας να αποδίδουμε τη δέουσα τιμή στους ήρωές μας. Είναι ιερή υποχρέωσή μας, να συμβάλλουμε όλοι μαζί, για την αποκατάσταση του μνημείου τους. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!”, είναι το μήνυμα του δημάρχου Πολυγύρου, Γιώργου Εμμανουήλ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος και Κυριακή Μάλαμα, η οποία εκπροσώπησε την Ελληνική Βουλή, η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, οι δήμαρχοι Κασσάνδρας, Θέρμης και Εμμανουήλ Παππά Σερρών, εκπρόσωπος του Στρατηγού του Γ’ Σώματος Στρατού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, Γαλάτιστας, Γαλαρινού, Βασιλικών και Λιβαδίου, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα