Σάββατο, 04 Μαϊος 2024

Ε Επικαιρότητα

Τεράστιες ποσότητες βιομάζας από αποψιλώσεις δένδρων σε δάση της Σιθωνίας

Μεγάλες ποσότητες συσσωρευμένης βιομάζας από τις αποψιλώσεις δένδρων βρίσκονται διάσπαρτες σε δασικές εκτάσεις στη Σιθωνία, στη Χαλκιδική, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Greenagenda.gr.

«Τα τελευταία χρόνια έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων από την ξύλευση που πραγματοποίησαν εργολάβοι στα ιδιωτικά δάση της περιοχής, κυρίως κοντά στον οικισμό της Βουρβουρούς, χωρίς να έχουν μεριμνήσει για τον θρυμματισμό τους, καθώς και οι αυξανόμενες παράνομες χωματερές πλησίον του δάσους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο ευρύτερος δασικός όγκος της Σιθωνίας είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί, μια μεγάλη δασική πυρκαγιά θα μπορούσε να εγκλωβίσει μεγάλες ομάδες κατασκηνωτών και να θρηνήσουμε θύματα. Έχουμε αποστείλει επανειλημμένα έγγραφα στους αρμόδιους φορείς», λέει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος της ομάδας εθελοντών πυροπροστασίας και προστασίας της φύσης «Δραγουντέλι», Νίκος Χατζηγιάννης.

Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής προσθέτει άλλον έναν παράγοντα ανησυχίας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, σε κάποια σημεία χρειάζεται να συντηρηθούν οι δρόμοι για την πρόσβαση των πυροσβεστικών μέσων.

Όσον αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον πυρονόμο, μέλος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας, Πέτρο Σαμαρά, στην περιοχή υπάρχει ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο στον Νέο Μαρμαρά, το εποχικό κλιμάκιο στην περιοχή Σάρτης- Συκιάς και τα πυροσβεστικά περιπολικά στη χερσόνησο της Σιθωνίας. Ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση, κατά την αντιπυρική περίοδο.

Όπως προβλέπει το σχέδιο δασοπυρόσβεσης, τις πιο δύσκολες ημέρες της αντιπυρικής περιόδου θα εδρεύει ομάδα δασοκομάντος και ένα ελικόπτερο για την άμεση επέμβαση στον Νέο Μαρμαρά. Στην κορυφογραμμή του Ίταμου βρίσκονται δεξαμενές νερού για τον άμεσο ανεφοδιασμό των σχημάτων. Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σοβαρό θέμα των ελλείψεων των πυροσβεστών που καλύπτονται με την υπερεργασία.

Στο μεταξύ, οι εθελοντές μαζί με τη δημοτική αρχή έχουν σχεδιάσει λεπτομερώς τις ενέργειες για το φετινό καλοκαίρι. «Σε εξέλιξη βρίσκονται οι καθαρισμοί στους δρόμους που γειτνιάζουν με το δάσος και των αντιπυρικών ζωνών, ενώ έχουν τοποθετηθεί τρεις δεξαμενές νερού στον Ίταμο. Αυτές θα τις πλαισιώσουμε και επιπλέον δεξαμενές σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιπλέον έχουμε προτείνει την αγορά δεξαμενών για την υποβοήθηση της πυρόσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς καθώς και την τοποθέτηση τεχνολογικού εξοπλισμού (αγορά drone με θερμική κάμερα). Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι πολύ δύσκολο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Σιθωνίας Γιώργος Κέντρος.

Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας ξεπερνά το επίπεδο 2 οι ομάδες του στρατού, της πυροσβεστικής, του δήμου και των εθελοντών θα περιπολούν κατόπιν συνεννόησης, σε 24ωρη βάση.

πηγή: greenagenda.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα