Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Απ. Πάνας ζητεί οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής λόγω της ακαρπίας

Πρόταση κατέθεσε, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χαλκιδικής, κ. Πάνας Απόστολος, για την δυνατότητα εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής λόγω του φαινομένου της ακαρπίας.


Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής επισήμανε, πως την τελευταία τριετία οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ακαρπίας για δεύτερη φορά, τονίζοντας πως έπειτα από πληθώρα κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, δεν επιτεύχθηκε καμία οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, αφού ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, αποτιμά την ακαρπία ως μη ζημιογόνο αίτιο, καθώς δεν είναι ασφαλιστικά καλυπτόμενο.

Τονίζει μάλιστα, ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις που του απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν διαφαίνεται καμία θετική προοπτική αποζημιώσεων, αφήνοντας για ακόμη μια χρονιά τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής εκτεθειμένους και την ελαιοκαλλιέργεια απροστάτευτη.

Για τους λόγους αυτούς, o κ. Πάνας πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις, προς τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, ζητώντας να δοθεί έμφαση

α) στην επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής,

β) στη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, που θα λαμβάνει υπόψη του ζημιές που προκαλούνται στον πρωτογενή τομέα και στην Εθνική Οικονομία και

γ) σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά : «Με την κοινοβουλευτική μου αυτή πρόταση, επιδιώκω να διερευνηθούν όλες εκείνες οι δυνατότητες, για την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποζημίωση των παραγωγών Ελιάς Χαλκιδικής, με σκοπό τον κατ΄ ελάχιστον ισοσκελισμό των οικονομικών απωλειών των εισροών των ελαιοπαραγωγών και την διατήρηση της βιωσιμότητας της ελαιοκαλλιέργειας στην Χαλκιδική ».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα