Σάββατο, 04 Μαϊος 2024

Ε Επικαιρότητα

Τουρισμός με αυτοκινούμενo τροχόσπιτo

Με αφορμή το ρεπορτάζ του halkidikinews.gr για την ελεύθερη στάθμευση αυτοκινούμενων τροχοσπίτων στην Τρανή Αμμούδα, o κ. Aντώνης Ζαμπέτας από την εταιρεία "Ζαμπέτας" μας ενημερώνει για τον τουρισμό με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν επίσημα 2.800.000 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και 3.800.000 ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα ταξινομημένα.

Στην Ελλάδα 1000 αυτοκινούμενα (τα 175 μπήκαν στην Χώρα από 01.01.2021 με την μείωση του φόρου εισαγωγής κατά 75%) και δεν ξέρουμε πόσα τροχόσπιτα αφού δεν παίρνουν άδειες ξεχωριστές (τώρα άλλαξε η νομοθεσία με δική μας παρέμβαση και ενός συναδέλφου από Αθήνα) ώστε να υπάρχει στατιστικό αλλά υπολογίζονται σε 7-8000.

Ο ετήσιος τζίρος πέρυσι στην ΕΕ από πωλήσεις οχημάτων, ανταλλακτικών, διανυκτερεύσεων σε Κάμπινγκ έφτασε τα 120 δις ευρώ, όσο και το ΑΕΠ της Ελλάδος.

Στην Ισπανία ξεχειμωνιάζουν πάνω 200.000 ιδιοκτήτες αυτοκινουμένων τροχοσπίτων από Οκτώβριο ως Μάϊο από Γερμανία κυρίως.

Οι άνθρωποι αυτοί ξοδεύουν κατά μέσο όρο σύμφωνα με στατιστικές επίσημες μεταξύ 30-40 € ημερησίως σε διαμονή, φαγητό σε εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα της τοπικής κοινωνίας, βενζινάδικα.

Αν κάνετε έναν πολλαπλασιασμό θα δείτε ότι η Οικονομία της Ισπανίας επωφελείται περ 1 δις ευρώ σε ΜΗ τουριστική περίοδο από αυτά τα έσοδα.

Από αυτά στην ΕΕ υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα 26.000 Camper Stop όπου εξυπηρετούν την προσωρινή διαμονή, τον ανεφοδιασμό σε φρέσκο νερό, το άδειασμα της χημικής τουαλέτας.

Φυσικά όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Πόλεις έχουν τέτοια Camper Stop, προκειμένου να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε ΚΑΝ νομοθεσία για χώρους προσωρινής στάθμευσης, τα λεγόμενα Camper Stop και κάτι τέτοιο είναι που επιθυμούμε και χρειάζεται ο τόπος.

Βοηθάει στις τοπικές κοινωνίες και την Οικονομία τους και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε.



Στην Ελλάδα όπου επιτρέπεται η στάθμευση ΙΧ αυτοκινήτων επιτρέπεται και η στάθμευση των αυτοκινουμένων τροχοσπίτων αφού έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ τις ίδιες υποχρεώσεις σε τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια, φόρο πολυτελείας και ακριβότερα διόδια λόγω ύψους….και πολλαπλάσιο κόστος απόκτησης.

Πολλοί μπερδεύουν την στάθμευση με την ελεύθερη κατασκήνωση και μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει στο άρθρο σας.

Η σχετική διάταξη της παρ. 18 του άρθρου 7 του Ν. 4276/2014 προβλέπει : «18. Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες. Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου του κατωτέρω εδαφίου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Διαδικασία τηρείται η οριζόμενη από τα άρθρα 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ανάκριση και εκδίκαση των επ' αυτοφώρω πλημμελημάτων. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) του Ν. 2696/1999 (Α' 57). Σε ελέγχους από μεικτά συνεργεία την ποινή του προστίμου επιβάλλει το αστυνομικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο».

Με την τροποποιητική ρύθμιση ο περιορισμός/απαγόρευση της διάταξης αφορά μόνο την εγκατάσταση σε κοινόχρηστους χώρους των κάθε κατηγορίας τροχόσπιτων (αυτοκινούμενων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων) δηλαδή με ανάπτυξη στοιχείων, που συνιστούν ελεύθερη κατασκήνωση, όπως π.χ. η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και τέντας και ΟΧΙ την απλή προσωρινή στάθμευσή τους. Διαφυγόντα κέρδη για τα ξενοδοχεία δεν προκύπτουν από πουθενά από τα αυτοκινούμενα αφού είναι τελείως διαφορετική μορφή τουρισμού.

Ίσα ίσα θα μπορούσαν όπως πολλά ξενοδοχεία στην Ευρώπη να δημιουργήσουν χώρους Κάμπερ Στοπ και τα ξενοδοχεία ( όταν αυτό προβλεφθεί από την Νομοθεσία μας ) και να προσφέρουν υπηρεσίες στους αυτοκινούμενους όπως στάθμευση, πισίνες εστιατόριο ή άλλες δραστηριότητες.

Κάμπινγκ η περιοχή σας ευτυχώς έχει στη Χαλκιδική πολλά και λειτουργούν όλο τον χρόνο αλλά δεν μπορούν να καλύψουν όλη την περιοχή για αυτό και χρειάζονται τα Κάμπερ Στοπ. Αρα παρακαλούμε πολύ όπως τροποποιήσετε το άρθρο σας, στην καλύτερη περίπτωση το αφαιρέσετε αφού προτρέπει τους πολίτες σε ανούσιες και ανυπόστατες και συκοφαντικές καταγγελίες για στάθμευση αυτοκινουμένων, πράγμα που προβλέπεται κανονικά από την Νομοθεσία στην Ελλάδα με συνέπεια να ενοχλούνται οι κάτοχοι χωρίς λόγο και αιτία. Στην διάθεση σας αν θελήσετε να βοηθήσετε και τον τόπο σας με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα οδηγούν στην σωστή ανάπτυξη και όχι σε διαστρέβλωση και αρνητισμό.

Με εκτίμηση Αντώνης Ζαμπέτας"


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα