Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Ο Πανάγιος Τάφος παραδόθηκε και πάλι στους προσκηνητές

Μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τη χριστιανοσύνη αλλά για την ανθρωπότητα. Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο ολοκληρώθηκε και ο τάφος του Ιησού Χριστού "παραδόθηκε" ξανά στους πιστούς του, σε μια λαμπρή και συγκινησιακή τελετή στα Ιεροσόλυμα.

 

Ήταν όλοι εκεί: ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φυσικά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκπρόσωποι του Πάπα Φραγκίσκου, πολιτικοί και πλήθος πιστών.

 

Ήταν περίπου 09:15 το πρωί της Τρίτης (22.03.2017) όταν ο πρωθυπουργός έφτασε στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μαζί τους μετέβη στον Πανάγιο Τάφο για την τελετή.

 

Πριν ξεκινήσει η τελετή παράδοσης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μετά την παρουσίαση, από την επιστημονικώς υπεύθυνη των εργασιών Τώνια Μοροπούλου, του έργου στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τη χαρά του για την ολοκλήρωση των εργασιών όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά και ως απόφοιτος του ΕΜΠ.

Παρακαταθήκη για την ενότητα των λαών χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή την πρόσφατη ονομαστική του γιορτή, ευχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ενίσχυση και καρτέρηση για να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας.

 

Το έργο πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη συνεργασία δύο συντηρητών του ΥΠΠΟΑ, υπό την διεύθυνση της επιστημονικώς υπεύθυνης των εργασιών Τώνιας Μοροπούλου.

Οι εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου διήρκεσαν επτά μήνες και το κόστος τους προσέγγισε τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Αντιμετωπίστηκαν οι επικίνδυνες εξωτερικές παραμορφώσεις στο κάτω μέρος του μνημείου, ώστε να επιτραπεί και η απομάκρυνση της μεταλλικής προστατευτικής κατασκευής που είχε τοποθετηθεί περιμετρικά του.

 

Παρόντες στην ιστορική τελετή ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας. Θα παραστούν ο γενικός πρόξενος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο αναπληρωτής γενικού προξένου, Βασίλης Κοΐνης.

Πηγή: newsit.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα