Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου: Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό από τη Γερμανία

 Άνοιξε τις πύλες της χτες η διεθνής έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου με έντονη παρουσία από την Ελλάδα πολλών επιχειρήσεων και φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής.

 

Τα μηνύματα είναι άκρως αισιόδοξα για τον ελληνικό τουρισμό και με βάση στοιχεία πολλών tour operators η Ελλάδα έχει άνοδο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι.

 

Στις απόλυτα «top» τάσεις του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται η Ελλάδα που εξελίσσεται στον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Γερμανούς μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον για τον ερχόμενο Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί 3.800 πτήσεις προς τις Βαλεαρίδες από 22 γερμανικά αεροδρόμια.

 

Την ίδια ώρα αρχίζει να ανακάμπτει η τουριστική κίνηση προς την δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια Αίγυπτο ενώ μεγάλη είναι η ζήτηση και για τουριστικά πακέτα προς Βουλγαρία και Κροατία.

 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον τουρκικό τουρισμό. Στα τέλη Ιανουαρίου ο τζίρος των τουριστικών γραφείων για κρατήσεις στην Τουρκία ήταν μειωμένος κατά 58% σε σχέση με πέρσι. Και αυτό ενώ πέρσι είχε υποχωρήσει ήδη κατά 40% σε σχέση με το 2015. 

 Στην 51η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) συμμετέχουν φέτος 10.000 εκθέτες από 180 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Τιμώμενη χώρα η Μποτσουάνα

 

 

 

Α. Ανδρεάδης: 28 εκατ. συνολικές αφίξεις και έως 14,5 δισ. ευρώ έσοδα, για το 2017

 

Στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό για 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017 (500 χιλ. σε Αθήνα – 1 εκατ. σε υπόλοιπους προορισμούς), τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές και την διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, που φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2017 είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις μπορεί να ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016. Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ. υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές.

 

Παράλληλα, εφόσον η μέση τουριστική δαπάνη ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 – 14,5 δισ. Ευρώ. Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει – τουλάχιστον φέτος- μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας.

 

Αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση του προγράμματος. Παράλληλα, αν δεν μειωθεί η υπερφορολόγηση, αν δεν επιστρέψουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε επίπεδα κοντά στα αντίστοιχα του ανταγωνισμού και αν δεν σταματήσει τώρα κάθε σκέψη για επιβολή νέων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως ο φόρος διαμονής, είναι βέβαιο ότι θα παγιωθεί, μεσοπρόθεσμα, ένα ιδιαίτερα  «τοξικό» περιβάλλον για το σύνολο της τουριστικής επιχειρηματικότητας και για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα και κατ’ επέκταση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Θα επιβαρυνθεί δε ιδιαίτερα η δεύτερη ταχύτητα του ελληνικού τουρισμού, αυτή της άγνωστης τουριστικά Ελλάδας, με την συρρικνωμένη τουριστική περίοδο και τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η πραγματικότητα θα λάβει ακόμα πιο αρνητική διάσταση, όταν εκλείψουν οι εξωγενείς διεθνείς συγκυρίες που, αυτό το διάστημα, ευνοούν τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού.

 

Η χώρα μας έχει όλα τα εφόδια να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Δεσμευόμαστε για ακόμα μια χρονιά και σε αντίξοες συνθήκες, ότι με όραμα και σκληρή δουλειά, σύσσωμος ο τουριστικός τομέας θα διαφυλάξει ό,τι με κόπο όλοι οι Έλληνες έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μέσω του τουρισμού μας.»

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα