Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Πρόκληση των Τούρκων στα Ίμια

Η Τουρκική πυραυλάκατος «Μελτέμ» λίγο μετά τις 11 το πρωί αφού παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια.

Στην περιοχή έσπευσε η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός» και δια ασυρμάτου ζήτησε από την τουρκική πυραυλάκατο να αποχωρήσει από την περιοχή.

Στην πυραυλάκατο "Μελτέμ" επέβαινε όλη η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου και οι αρχηγοί του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας.

Την πυραυλάκατο συνόδευαν, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, δύο φουσκωτά με Τούρκους κομάντος οι οποίοι φέρονται να έκαναν αναπαράσταση της θλιβερής κρίσης που είχε σημειωθεί στα Ίμια το 1996.

Πηγές από το ελληνικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι μετά από λίγα λεπτά η τουρκική πυραυλάκατος αποχώρησε, συνοδεία των φουσκωτών με προορισμό την Αλικαρνασσό.

 

Η «επίσκεψη» του ΑΓΕΕΘΑ στα Ίμια είναι πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπου δημοσιεύονται και 22 φωτογραφίες απο την "επιχείρηση-πρόκληση" των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρεται ότι «ο Επιτελάρχης Ακάρ δήλωσε ότι στις ενέργειες μας ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Θάλασσα του Αιγαίου, για την υπεράσπιση των θέσεων και των συμφερόντων μας στην θάλασσα εστιάζουμε πάντα στην φιλία και στην ειρήνη. Επίσης, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και τους έθνους μας στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα»

Η ελληνική αντίδραση

Από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή των Ιμίων κινούνταν η κανονιοφόρος «Κραταιός» η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, επισήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται σε ελληνική χωρική θάλασσα και ζήτησε την αποχώρηση του πλοίου. Κατά πληροφορίες, το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε προς το τουρκικό πολεμικό πλοίο και από το παρατηρητήριο της Λέρου αλλά και από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ελληνικού Λιμενικού.

Αφού παρέμειναν για λίγα λεπτά κοντά στς βραχονησίδες Ίμια, η τουρκική πυραυλάκατος και τα δύο τουρκικά σκάφη αποχώρησαν από την περιοχή.

 

Λοβέρδος: τέτοιες ενέργειες βλάπτουν μόνο την Τουρκία

«Η απόφαση των οργάνων την ελληνικής πολιτείας έχει οδηγήσει την Τουρκία σε προκλητικές δηλώσεις και σήμερα σε εμπρηστικές ενέργειες. Η τουρκική ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιες  πρακτικές δεν οδηγούν πουθενά και στο μόνο που  κάνουν κακό  είναι στην ίδια την Τουρκία», αναφέρει σε δήλωση του ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

ant1news.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα