Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2019: Μάθε σε ποιο κόμμα βρίσκεσαι πιο κοντά

Δεν ξέρετε ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου; Μια νέα εφαρμογή του ΑΠΘ έρχεται για να σας βοηθήσει!

To HelpMeVote είναι μία ηλεκτρονική εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων, δηλαδή ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου (Voting Advice Application ή VAA). 

 

Η εφαρμογή HelpMeVote/VoteMatch είναι ένα αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Διαδικτυακές Υπηρεσίες - HelpMeVote" υπό την επιστημονική ευθύνη του Ιωάννη Ανδρεάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

Στην υλοποίηση της εφαρμογής σημαντική συνδρομή είχε ένα μεγάλο πλήθος ερευνητών που ασχολούνται με τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα.

Στην αξιολόγηση των κομμάτων συμμετείχαν 15 ερευνητές και ερευνήτριες (η πλειονότητα τους είναι μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης). Οι τελικές θέσεις των κομμάτων προέκυψαν από τη διάμεσο των απαντήσεων των ερευνητών και συνεπώς δεν εκφράζουν την προσωπική θέση του καθενός, αλλά μία συνισταμένη των 15 αξιολογήσεων.

Ιδιαίτερα βοήθησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες που στο ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 παρακολούθησαν τα προπτυχιακά μαθήματα "Διαδικτυακές Πολιτικές Έρευνες" και "Ηλεκτρονικοί Σύμβουλοι Ψήφου" και η ομάδα μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων που επιβλέπονται από τον υπεύθυνο του προγράμματος "Διαδικτυακές Υπηρεσίες - HelpMeVote".

 

Πώς λειτουργεί;

 

Ο μηχανισμός είναι απλός: πριν από τις εκλογές, οι θέσεις των υποψηφίων ή των κομμάτων κωδικοποιούνται από μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών. Αυτό επίσης μπορεί να γίνει και από τα κόμματα ή αντιπροσώπους τους ή από τους ίδιους τους υποψήφιους σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα. Έπειτα οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα συγκρίνει τις απαντήσεις των κομμάτων/υποψηφίων με εκείνες που παρέχονται από τους ψηφοφόρους (χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής). Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει κατάταξη των κομμάτων ή υποψηφίων με βάση το βαθμό συμφωνίας τους με τον κάθε ψηφοφόρο. Ο βαθμός συμφωνίας κόμματος-πολίτη υπολογίζεται με χρήση κατάλληλου στατιστικού συντελεστή.

 

Πόσο ανεξάρτητη είναι η παρούσα ερευνητική πρωτοβουλία;

 

Η πρωτοβουλία 'HelpMeVote/VoteMatch' είναι ένα ακαδημαϊκό έργο, που δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή κίνημα ή μέσο ενημέρωσης. Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν καμία επίδραση στο σχεδιασμό του έργου ενώ όλες οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με την ευθύνη της ερευνητικής ομάδας.

 

Πως επιλέχθηκαν οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου;

 

Το σύνολο των ερωτήσεων μπορεί να χωριστεί σε δύο υποσύνολα. Το ένα υποσύνολο αποτελείται από ερωτήσεις που είναι κοινές σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο κοινό ευρωπαϊκό έργο http://www.votematch.eu. Οι κοινές ερωτήσεις αποφασίστηκαν το Σεπτέμβριο του 2018 σε συνέδριο στη Μασσαλία στο οποίο η συμμετοχή της Ελλάδας υποστηρίχθηκε από το Federal Agency for Civic Education. Το υπόλοιπο ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί από ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βάση τη διεθνή σχετική βιβλιογραφία και εμπειρία. Οι ερωτήσεις που επιλέχθηκαν καλύπτουν ευρύτερες θεματικές ενότητες πολιτικής που με βάση τη βιβλιογραφία έχουν θεωρηθεί σημαντικές. Ασφαλώς υπάρχουν θέματα και ερωτήσεις που είναι προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα και γενικά στο συγκεκριμένο πλαίσιο της εκάστοτε εκλογικής διαδικασίας καθώς και ερωτήσεις που σχετίζονται με την πολιτική επικαιρότητα.

 

 ΔΕΙΤΕ την εφαρμογή HelpMeVote/VoteMatch

 

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα