Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Παραιτήθηκε ο N. Κοτζιάς- Νέος ΥΠΕΞ ο Αλ.Τσίπρας

Ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, στον απόηχο της ηχηρής αντιπαράθεσης που είχε με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, στο υπουργικό Συμβούλιο.

 

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αφού έκανε δεκτή την παραίτηση και γνωστοποίησε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει το ΥΠΕΞ, προχώρησε σε δήλωση, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να στείλει πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

 

"Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτηση του. Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση. Τον ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας", είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι "αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα και την ευθύνη, δίνοντας ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών".

 

Πρόσθεσε ότι η απόφαση αποδεχθεί την παραίτηση Κοτζιά και την απόφαση να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργικό θώκο, έχει πολλαπλά μηνύματα: "Να μην ανεχθώ καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική στρατηγική της χώρας και κανείς να μην διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια".

 

Και συνέχισε: "Στέλνω και ένα μήνυμα στους γείτονες μας, που προχωρούν στις διαδικασίες να αλλάξουν τις συνταγματικές του διαδικασίες. Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος γιατί δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ την ένταξη τους σε διεθνείς οργανισμούς με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Και πρόσθεσε με νόημα ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει να και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις.

 

Η ανακοίνωση Μαξίμου

Με ανακοίνωση του, το Μαξίμου σημειώνει ότι "ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών".

 

Η αντίδραση Κοτζιά και το υπονοούμενο

Η αντίδραση Κοτζιά ήρθε μερικά λεπτά αργότερα με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό: "Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου.  Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος".

nooz.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα