Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Δύο νεκροί στην Κω από τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού εντάσεως 6,5 Ρίχτερ στην Κω, που σημειώθηκε στη 1:31 τα ξημερώματα.



Αξιωματούχος του νοσοκομείο του νησιού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο θάνατος των θυμάτων προήλθε μετά από κατάρρευση στέγης σε μπαρ στο κέντρο της Κω. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν ήταν γνωστές έως νωρίς το πρωί.

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης. Αργά τη νύχτα κυκλοφορούσαν πληροφορίες για επτά νεκρούς, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνθρωπος ακρωτηριάστηκε υπό άγνωστες συνθήκες. Στις 5 το πρωί εξελίσσονταν  δύο σοβαρά χειρουργεία στο νοσοκομείο της Κω.



Στην Κω έφτασε ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα αεροσκάφος Σινούκ για τη μεταφορά των τραυματιών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλωβίστηκαν τρεις τραυματίες.

Επίσης, η θάλασσα φούσκωσε και πλημμύρισε την προκυμαία του λιμανιού, προκαλώντας ζημιές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, προκλήθηκε μικρό τσουνάμι.

Ανάμεσα στις πολλές ζημιές είναι και ο μιναρές στην Κω, ο οποίος κατέρρευσε.

Στο νησί επικρατούσε πανικός όλη τη νύχτα, ενώ υπήρχε και διακοπή ρεύματος.


Η μετασεισμική ακολουθία


Η ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κω, με εστιακό βάθος στα 8,6 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα παράλια της Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός).

Αμέσως μετά, στη 1.38, ακολούθησε και δεύτερος σεισμός εντάσεως 5,1 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του εντοπίζεται στα 10 χλμ και έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέρου και νοτιοδυτικά του Αγαθονησίου.

Στη 1.44 ακολούθησε μετασεισμός εντάσεως 4,6 Ρίχτερ και στη 1.52 δόνηση 4,4 Ρίχτερ. Ακολούθησαν τουλάχιστον 20 μικρότερης έντασης σεισμοί.



Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στη Ρόδο, καθώς επίσης σε Κάλυμνο, Λέρο, Ικαρία και Σάμο. Σύμφωνα με πληροφορίες του nooz, ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στην Κω ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι κάτοικοι και αρκετοί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Πολλοί τουρίστες, που παραθερίζουν στο νησί, κοιμήθηκαν στις παραλίες.

Στην Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί αναμένεται δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

nooz.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα