Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024

Ε Ελλάδα

Ποιοι τουρίστες προτιμούν διακοπές στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο, εκτός από τις προκρατήσεις πακέτων από τους tour operators του εξωτερικού, που δίνουν μια πρώτη καλή "αίσθηση" για την πορεία της ζήτησης για κάθε προορισμό, ο προγραμματισμός των θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την πορεία της σεζόν.

Στην περίπτωση του ελληνικού τουρισμού, μάλιστα, φέτος, τα ποσοστά ανόδου συμπίπτουν. Στο 10% κυμάνθηκε κατά μέσο όρο η αύξηση στις κρατήσεις ταξιδιωτικών πακέτων για την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ αυτό είναι και το ποσοστό διαφοράς στις φετινές προγραμματισμένες θέσεις, όπως φαίνεται από το Airdata Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για τη θερινή περίοδο του 2024 φτάνει τα 26,973 εκατομμύρια, καταγράφοντας μεταβολή 9,9% σε σχέση με το 2023. Το 54% των αεροπορικών θέσεων αφορά, μάλιστα, την καρδιά της τουριστικής περιόδου, το τρίτο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 2 εκατομμύρια θέσεις είναι διαθέσιμες τον Απρίλιο, 3,3 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις τον Μάιο, 4,3 εκατομμύρια τον Ιούνιο, από 5 εκατομμύρια τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 4,3 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο και 2,8 εκατομμύρια θέσεις για τον Οκτώβριο, που σηματοδοτεί το τέλος της θερινής περιόδου.

Από πού περιμένουμε φέτος τουρίστες

Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία εξακολουθούν να κρατούν τα "σκήπτρα" των δύο μεγαλύτερων "πηγών" ξένων επισκεπτών για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, φέτος τη θερινή περίοδο έχουμε 5,5 εκατομμύρια προγραμματισμένες θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, 4,6 εκατομμύρια θέσεις από τη Γερμανία, 4,4 εκατομμύρια θέσεις από την Ιταλία, 1,8 εκατομμύρια θέσεις από τη Γαλλία, 1,2 εκατομμύρια από την Ολλανδία, 884.000 από το Ισραήλ, 880.000 από την Ελβετία, ενώ το top-10 των ξένων αγορών συμπληρώνουν η Κύπρος με 795.000 θέσεις, η Αυστρία με 783.000 και η Πολωνία με 726.000 προγραμματισμένες θέσεις.

Σημειώνεται πως στη 13η θέση βρίσκεται η πολύ σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό των ΗΠΑ (λόγω της υψηλής μέσης διάρκειας παραμονής στη χώρα μας και των υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών), με 613.000 προγραμματισμένες θέσεις.

Είναι επίσης σημαντικό πως η συντριπτική πλειονότητα των ξένων αγορών καταγράφει θετικό πρόσημο σε σχέση με το 2023. Συγκεκριμένα, 6,3% είναι η αύξηση στον προγραμματισμό θέσεων από τον Ηνωμένο Βασίλειο, 11,8% από τη Γερμανία, 10,4% από την Ιταλία, 9,2% από τη Γαλλία, 6,8% από την Ολλανδία, το Ισραήλ καταγράφει πτώση 4,2%, 22% είναι η άνοδος στις θέσεις από την Τσεχία, ενώ από τις ΗΠΑ το ποσοστό ανόδου φτάνει το 28%.
Διάχυτη η αισιοδοξία των επιχειρηματιών του τουρισμού για τη φετινή σεζόν

Αν και τα τελευταία λίγα χρόνια οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν βάζουν κάποιον ποσοτικό στόχο για τη σεζόν, ούτε αναφορικά με τον αριθμό των επισκεπτών που αναμένουμε ούτε για τα έσοδα, αλλά επιμένουν περισσότερο στους ποιοτικούς στόχους, είναι έκδηλη η αισιοδοξία πως η φετινή σεζόν θα πάει ακόμα καλύτερα από την περσινή, κατά την οποία είχαμε ρεκόρ και στα δύο αυτά κρίσιμα τουριστικά μεγέθη.

Η έναρξη της σεζόν νωρίτερα φέτος με πτήσεις τσάρτερ, η άνοδος των τιμών των ξενοδόχων στα συμβόλαια με τους tour operators και τα θετικά μηνύματα από τις μακρινές αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας, από τις οποίες είχαμε μεγάλες απώλειες την περίοδο της πανδημίας με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν, ενισχύουν τις θετικές προσδοκίες.

Στην Ελλάδα το 2023 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά +17,6% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκε σε 32,735 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 27,836 εκατομμυρίων ταξιδιωτών το 2022, και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά +15,7% σε σύγκριση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 20,460 δισ. ευρώ. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη διαμορφώθηκε σε 603 ευρώ, μειωμένη κατά -2,7% σε σχέση με τα 620 ευρώ το 2022.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα