Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Ε Ελλάδα

Ενισχύεται με τελευταίας γενιάς Canadair το Πυροσβεστικό Σώμα

Ο εναέριος στόλος του πυροσβεστικού σώματος ενισχύεται και ανανεώνεται, ύστερα από 50 χρόνια.

Τα δύο πρώτα από τα 7 υπερσύγχρονα αεροσκάφη πυρόσβεσης, Canadair CL 515 θα παραλάβει η χώρα μας το 2027. Από ένα το 2028, και το 2029 και τρία το 2030. Πρόκειται για αμφίβια μεσαίου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη με χωρητικότητα σε νερό περίπου 6 τόνους. Τα 5 θα πληρωθούν μέσω ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων της επόμενης περιόδου και τα άλλα 2 θα τα προμηθευτεί η Ελλάδα μέσω του προγράμματος RescEU.

Το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής των Canadair CL 515:

2027-> 2, 2028-> 1, 2029-> 1, 2030-> 3


«Το 1974 η χώρα μας μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας απέκτησε 9 Canadair CL 215. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μισό αιώνα μετά, 50 χρόνια μετά, προχωρούμε στην απόκτηση της τελευταίας γενιάς των Canadair 515 CL», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Τα υπερσύγχρονα Canadair CL-515 είναι η επόμενη γενιά πυροσβεστικών αεροπλάνων και αμφίβιων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων.

Με 30-40 μίλια μεγαλύτερη ταχύτητα στα 3 νερά θα κάνει 5 υδροληψίες, θα έχει αισθητήρες που θα βλέπουν τη φωτιά από πολύ μακριά και επίσης όργανα που θα βοηθούν το χειριστή για το πιο σημείο πρέπει να πέσει στη φωτιά, την κατεύθυνση του ανέμου και την έντασή του,όπως είπε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμμας Κρασάς. Προσθέτει ότι για τους χειριστές είναι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με τα παλαιά τα οποία δεν έχουν ούτε air condition, νώ έχουν πηδάλιο υδραυλικό και οθόνες σε αντίθεση με τα συρματόσχοινα που απαιτούν μυϊκή δύναμη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, προετοίμασε μια διακρατική συμφωνία με τον Καναδά για την ανανέωση και ενδυνάμωση του στόλου των εναέριων πυροσβεστικών μέσων των μελών του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Τ, εκ των οποίων τα 10 τύπου cl 215 έχουν 50 χρόνια λειτουργίας και εδρεύουν στην Ελευσίνα και 7 τύπου cl 415 με 25 χρόνια λειτουργίας που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.

Η προμήθεια θα αφορά και το αρχικό απόθεμα ανταλλακτικών των επτά αεροσκαφών, καθώς και τον αντίστοιχο εξοπλισμό υποστήριξης. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει πρόγραμμα κόστους 43 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και των CL415 αεροσκαφών Canadair τα οποία έχουμε στη χώρα μας.

Η προμήθεια των Canadair έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ αξίας 2,1 δις ευρώ το οποίο αναμένεται μέχρι αρχές Απριλίου θα έχει δημοπρατηθεί στο σύνολό του.

πηγή: ertnews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα