Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ηλιοβασίλεμα πάνω απ΄ τις επάλξεις του Βυζαντινού Πύργου της Ν. Φώκαιας

Ο Βυζαντινός Πύργος της Ν. Φώκαιας αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της περιοχής.  Ο Γιάννης Σαρακατσάνος μας ταξιδεύει στο ηλιοβασίλεμα πάνω από τις επάλξεις του Πύργου!

 

Κτίστηκε το 1407 για την ασφάλεια των καλλιεργητών του μετοχιού της Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους από επιδρομές πειρατών και άλλων εισβολέων. 

 

Εικάζεται ότι συνδέεται μυστικά και υπόγεια με τον πύργο της Σάνη (χρονολογείται από το 1543) κατά τα πρότυπα των Βυζαντινών αρχιτεκτόνων που σκέφτονταν να διασφαλίσουν είτε εξόδους διαφυγής για τους αυτοκράτορες είτε διευκόλυναν τις συναντήσεις τους. Όταν οι εχθροί έρχονταν μέσω θαλάσσης οι φρουροί των δύο πύργων αντάλλασαν μηνύματα με φωτιές και έτσι οι κάτοικοι προλάβαιναν να κρυφτούν. 

 

Ο Πύργος είναι ο μοναδικός πύργος της Χαλκιδικής που διατηρείται μέχρι τις επάλξεις. Πρόκειται για έναν από τους μικρούς πύργους του είδους με διαστάσεις κατόψεως μόλις 7Χ7 και ύψος 17 μέτρα. Είναι χτισμένος με υλικά αρχαίων οικοδομών.

     

Στον Πύργο το 1821 είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του ο αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική Εμμανουήλ Παππάς. Το 1996 διερευνήθηκε ανασκαφικά το εσωτερικό του πύργου και βρέθηκε ένα στρώμα πυρκαγιάς στο υπόγειο, που αποδίδεται στην καταστροφή του 1821. 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα