Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τιμή στη μνήμη των 400 σφαγιασθέντων Ιερισσιωτών στο Μαύρο Αλώνι

Τιμήθηκε η μνήμη των 400 σφαγιασθέντων Ιερισσιωτών που έπεσαν από το σπαθί του Τούρκου κατακτητή το 1821 στο "Μαύρο Αλώνι" της Ιερισσού.


Λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό δεν συμμετείχαν πολίτες στις εκηλώσεις και δεν αναβίωσε το ιστορικό  δρώμενο του  "Καγκελευτού" χορού.


Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεόκλητο τελέστηκε Ιερό Τρισάγιο στη μνήμη τους, ενώ ο Δήμος Αριστοτέλη ,διά του Δημάρχου κ. Στέλιου Βαλιάνου, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που κρατά ζωντανή τη θύμηση της θυσίας.



Τη γεμάτη συγκίνηση τελετή τίμησαν ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη κ. Αλέξιος Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ιερισσού, κ. Βασίλης Καλαϊτζής και περιορισμένος, λόγω των μέτρων, αριθμός τοπικών συμβούλων και φορέων.

 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ο Δήμος Αριστοτέλη πρόκειται να τιμήσει την ιδιαίτερη ιστορία και τη συμμετοχή του τόπου μας στην Επανάσταση με δύο πρωτότυπες αφηγηματικές θεατρικές παραστάσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι οποίες θα πραγματεύονται τόσο την επαναστατική δραστηριότητα που ξεκίνησε από το Άγιο Όρος και τον Εμμανουήλ Παππά αλλά και το ιστορικό γεγονός της σφαγής των 400 επαναστατημένων στο Μαύρο Αλώνι, όσο και τη συμμετοχή των Μαδεμοχωρίων στον Αγώνα.



Ήδη δε, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Δήμο Αριστοτέλη η σύνταξη μελέτης για την αρχιτεκτονική ανάπλαση του ιστορικού τόπου του Μαύρου Αλωνιού στην Ιερισσό. Η μελέτη, που ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα, θα υποβληθεί για έγκριση στην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και εφόσον ξεπεραστεί το ζήτημα της παραχώρησης του χώρου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς το Δήμο Αριστοτέλη, ο φάκελος του έργου θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα  του Υπουργείου Εσωτερικών "Αντώνης Τρίτσης".

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα